Bibliotekari spojili Užice i Hongkong

Autor: Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković
29. Februar 2024
Bibliotekari spojili Užice i Hongkong

„Osmesi na licima vaših učenika govore sve o vašem radu, to je ono što sam prvo primetio“, rečenica je bibliotekara iz Hongkonga koja bi, možda, trebalo da bude ideja vodilja rada svakog školskog bibliotekara.

Tokom Svetskog kongresa školskih bibliotekara „Procvat školske biblioteke: istraživanje, politika i praksa“, održanom u Rimu, Italija od 17. do 23. jula 2023, bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković upoznale su aktuelnu praksu i istraživanja u školskim bibliotekama širom sveta, kao i mnogobrojne kolege, školske bibliotekare.

Školski bibliotekar iz biblioteke škole u Hongkongu Čing Či Sum posebno se zainteresovao za rad užičkih školskih bibliotekara. Iako nije znao ništa o našoj zemlji, nije čak ni čuo za Srbiju, povezao je naše sportiste sa nama. Školski bibliotekari dali su mu turistički materijal iz Srbije i ubrzo se hongkonški bibliotekar javio sa željom da dođe u posetu Srbiji. Pre toga, dogovoren je onlajn susret naših i njihovih učenika, kako bi se upoznali i jedni drugima predstavili svoj rad.

Susret je počeo predstavljanjem i srdačnim pozdravom školskih bibliotekara, a učenici su međusobno upoznavanje počeli prezentacijama ova dva potpuno različita i jedno drugom, nepoznata grada. Upoznali smo jedni druge koz predstavljanje države, grada, zastave, himne, škole, biblioteke… Zbližili su nas sportisti, naučnici, pismo, nacionalna književnost… Uživali smo u čitanju poezije na kineskom jeziku, učenici iz Hongkonga uživali su slušajući pesmu Tamo daleko koju su pevale naše učenice. Pevali smo drugarima i na engleskom, pokazali im komplet lepinju, Zlatibor, Taru, Mokru Goru. Prepoznali smo se u načinu života, izlascima, društvenim mrežama. Dokaz da su deca istovetna gde god da su, da su interesovanja slična i da je ljubav prema knjizi opet spojila daleka mesta i svetove.

Mogućnost da se neposredno upoznaju sa kulturom, tradicijom i životom drugih zemalja, velika je podrška je i učenicima i bibliotekarima u cilju saradnje i razumevanja raznolikosti i doprinosi doživotnom učenju i stručnoj edukaciji. S obzirom na jednostavnu, a prihvaćenu, elektronsku komunikaciju među mladima širom sveta, verujemo da će zajedničko građenje novih oblika saradnje, nastale upoznavanjem i prožimanjem, biti ulaznica za razmenu iskustava i rezultirati boljem upoznavanju i razumevanju života i sveta.

Fotografije—Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković