Bibliotekarke iz Užica jedine iz Srbije na Svetskom kongresu

22. Oktobar 2019
Bibliotekarke iz Užica jedine iz Srbije na Svetskom kongresu

Školski bibliotekari Osnovne škole „Dušan  Jerković“ iz Užica učestvovaće  na 48. Svjetskom kongresu školskih knjižničara ,,Okupljanje-osnaživanje-preobrazba: školske knjižnice (Convergence-Empovering-Transformation: School Libraries)“, koji se održava 21-25. oktobra 2019. godine u Dubrovniku, Hrvatska.

 

Školski bibliotekari Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković imaju prihvaćen zajednički  koautorski rad u saradnji sa profesorkom engleskog jezika Marinom Jevtić i izlaganje „Ko je spreman za školskog bibliotekara sa vizijom u Srbiji – Kako osnažiti i okupiti školske bibliotekare kroz aktivnosti Društva školskih bibliotekara Srbije“. Rad je prihvaćen za izlaganje i uvršćen u program Kongresa (link: http://www.iasl2019.hr/programme/papers/ , http://www.iasl2019.hr/programme/schedule/ ), na osnovu konkursa IASL – Međunarodnog udruženja školskih bibliotekara.

Na Kongresu će biti održano preko 80 naučnih i stručnih izlaganja, radionica i prezentacija. Objavljen rad u Zborniku kongresa doprineće povećanju vidljivosti rada svih školskih bibliotekara u Srbiji. Za učešće na Kongresu prijavili su se školski bibliotekari iz 42 zemlje sveta, a Mirjana i Ana su jedini školski bibliotekari iz Srbije ikada koje će učestvovati na ovakvom stručnom skupu.

Predstaviće trenutni položaj školskih bibliotekara u Srbiji, aktivnosti na promovisanju rada školskih bibliotekara i ukazati na važnost rada u podsticanju čitanja, promocije kreativnosti i stvaralaštva, kao i razvijanja učeničkih kompetencija za celoživotno učenje.

Koliko je značajno učešće bibliotekarski iz Užica govori i činjenica da je događaj na kome učestvuju najveći i najznačajniji svetski skup ikada održan u Hrvatskoj u području obrazovanja i u  području bibliotekarstva. Domaćini smatramo da je to i krunsko priznanje kvalitetu rada školskih biblioteka u Hrvatskoj.