“Blue moon” poslednja takmičarska predstava

11. Novembar 2019
“Blue moon” poslednja takmičarska predstava

Velika, prava festivalska predstava “Kavkaski krug kredom” po delu Bertolda Brehta u režiji Paola Mađelija stigla je iz Sarajeva, a glumci dva pozorišta, NP Sarajevo i Scene MESS, punih dva sata držali su pažnju predstavom o dobroti i plemenitosti koja je upravo na testu u teškim okolnostima, kakvi su ratni požari.

-Predstava je antiratna, ali se stalno pitamo kada ćemo prestati praviti predstave o tome. Tužno je da je ona i dalje aktuelna, da se toliko godina posle rata i dalje zvecka oružjem. Kada to radite PTSP-ovcima kakvi smo mi, onda to direktno ide u podsvest, kaže glumac Ermin Bravo.

Osnov drame “Kavkaski krug kredom” Bertolda Brehta je stara priča sa Kavkaza da je starešina sela dobio zadatak da odluči čije je dete, koje su donele pred njega dve žene i obe tvrdile da su majke. On je na zemlji nacrtao krug kredom, stavio dete u sredinu kruga i zatražio od žena da ga uzmu, jer će pripasti onoj koja ga iz tog kruga izvuče. Dete su povukle obe, ali ga je jedna brzo pustila i starešina je zaključio da je ona majka jer nije želela da se dete povredi. Ta suština smeštena je u ratni vihor, koji utrostručuje uobičajene životne opasnosti, uveličava zlo u ljudima, ali još više ističe junaštvo i dobrotu.

Uz songove kojima se prekida svaka iluzija kod gledalaca, a koji su karakteristični za najznačajnijeg nemačkog dramatičara 20. veka, stiglo se do srećnog kraja. Publika je predstavi dala ocenu 3,89, ali je dugo aplaudirala brojnom ansamblu u kome je bilo i četvoro dece. Poslednja takmičarska predstava je “Blu mun” Damira Karakaša u režiji Borisa Liješevića i izvođenju Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba.