„Boginja“ u kružnom toku

14. Avgust 2018
„Boginja“ u kružnom toku

Kružni tok ne prestaje da bude jedna od najatraktivnijih tema u Užicu. Započela je realizacija projekta dodatnog, reprezentativnog uređenja ove  prve kružne raskrsnice u gradu. Kako bi Užice, onima koji u njega dolaze, ostavilo što bolji utisak, Užičani će investirati blizu 30 miliona dinara za statuu originalnog naziva „Velika Srbija“ koju su, za slučaj pogrešne konotacije, prekrstili u „Boginju“.

20180814_105244

Otvarajući radove na parternom uređenju kružnog toka, zamenik gradonačelnika u ostavci, Nemanja Nešić, rekao je da je ovaj projekat veoma zainteresovao Užičane.

„Želja grada Užica u realizaciji ove investicije bila je ta da na samom ulasku u grad, na jedan specifičan način, u jednom autentičnom ambijentu, uradimo nešto što će postati zaštitni znak Užica i što će biti prepoznatljivo na nivou cele zemlje a i šire. Poruka koju će slati ovakav jedan spomenik jeste da je Užice na neki način kapija Srbije i grad koji je dao svoj ogroman doprinos u Prvom svetskom ratu“, rekao je Nešić.

20180814_105712

Projekat na parternom uređenju uradio je arhitekta profesor Vladimir Lojanica a za izradu statue angažovao je vajara Svetomira Radovića. On smatra da je kružni tok udarna pozicija za turistički ulaz u grad koji treba da ima neku vrstu svog vizuelnog identiteta i kao takav postaje pamtljiv.

„Sa druge strane njegova lokacija je jako eksponirana i sa pozicije magistralnog puta koji je takođe potrebno markirati, kako bi ljudi poželeli, ako ovog puta nisu, da drugi put skrenu za Užice. Ideja da se interpretira spomenik arhitekte Svetomira Radovića, došla je u sklopu jedne kampanje i državne inicijative da se obeleži stogodišnjica Prvog svetskog rata širom Srbije“, pojašnjava Lojanica.

Poštovanje istorije, kao što je Prvi svetski rat u ovom slučaju i obnavljanje tvrđave Stari grad, porušene oslobađanjem od  Turaka, po malo buni činjenica da je Drugi svetski rat  još uvek period oko koga se lome koplja u Užicu, pa se Brozov spomenik i dalje skriva od očiju javnosti. Ono što se takođe ne uklapa u ideju poštovanja prošlosti jeste i podatak da je Užice, u odnosu na sve druge gradove u Srbiji,  najbogatiji tragovima Drugog svetskog rata, po čemu je pola veka i bio prepoznatljiv.

Skulptura je urađena prema postojećoj replici rada autora Đorđa Jovanovića. Postament će biti visok 1,70 metara, a ukupna visina spomenika sa postamentom  biće 4,2 metra.

39257563_656879774684517_5303980672904331264_n

Kada su tehnički detalji novog uređenja kružnog toka u pitanju, nejasan je i izgled oko statue koji ima prilaznu stazu i stepenike, površinu namenjenu za odmor a opasan je trotoarom. Činjenica da je sve smešteno u kružnu raskrsnicu, u kojoj prilaz pešacima nije moguć, buni običnog posmatrača.

Profesor Lojanica kaže da nije predviđen prilaz statui, jer pešački prelaz u kružnom toku, kao što i znamo, nije moguć. On pojašnjava da će u posebnim prilikama, kao što je Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, delegacije polagati cveće na spomenik i da će u takvim prilikama saobraćaj privremeno biti zaustavljen.

Da li će biti sankcionisani oni koji svojevoljno, bez posebne prilike, odluče da priđu spomeniku i na taj način ugroze ličnu i saobraćajnu bezbednost, za sada nije definisano.

Ono što je izvesno jeste da će spomenik svečano biti otkriven 1.novembra u znak sećanja na dan kada je u Prvom svetskom ratu Užice oslobođeno. Završetak radova je mnogo ranije jer po planu, njihovo izvođenje trajaće 45 dana a za radove je zadužena užička firma „Stabil pro“.

Svih blizu 30 miliona dinara, koliko će koštati novi izgled raskrsnice, finansiraće se iz budžeta grada Užica i to sa pozicije parternog uređenja za koju je na nivou godine predviđeno 43 miliona.

boginja u kruznom