Bojkot poziva za uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona

11. Oktobar 2018
Bojkot poziva za uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona

Mreža žena protiv nasilja u Srbiji protivi se načinu na koji Ministarstvo rada i socijalne politike i Vlada Srbije pokušavaju da uspostave novi nacionalni SOS telefon. Prema odredbama Istanbulske konvencije Vlada je dužna da obezbedi različite usluge za žene koje su preživele nasilje u porodici, ali na ovaj način se grubo krše zakoni i procedure, kao i odredbe Istanbulske konvencije.

Posebno je sporan zahtev Ministarstva da se razgovori sa ženama snimaju i da postoji supervizor koji se u svakom trenutku može uključiti i preuzeti razgovor. Nije poznato ni kako će se snimci ovih razgovora čuvati i na koji način mogu biti upotrebljeni u budućnosti.

sos-telefon-620x350

Mreža žena protiv nasilja traži da državne institucije poštuju domaće i međunarodne zakone, da proces nabavke ove usluge bude transparentan, kao i da Ministarstvo ne ponavlja konkurse na način koji upućuje na potencijalnu zloupotrebu javnih resursa, odnosno dela državnog budžeta koji je namenjen suzbijanju porodičnog nasilja.

Mreža žena protiv nasilja je reagovala i na prethodna dva javna poziva i oni su bili poništeni, a sada je zatražila podršku Međunarodne organizacije „Žene Evrope protiv nasilja“ VEJV da uputi zahtev Ministarstvu rada i socijalne politike i ukaže da se organizovanjem SOS telefona na ovakav način grubo krše odredbe Istanbulske konvencije, koju je Srbija ratifikovala u oktobru 2013. godine.

Saopštenje su potpisale organizacije članice Mreže Žene protiv nasilja koje su pre 25 godina osnovale prve SOS telefone u Srbiji, koje vode i danas u 18 gradova i opština u Srbiji, odgovarajući na preko 15 000 poziva godišnje. Među potpisnicima je i Ženski centar,  iz  Užica koji je sredinom maja ove godine licenciran za  Uslugu SOS telefon za osobe sa iskustvom porodičnog nasilja.

Podsećamo,  SOS telefon, 0800333445, na koji se osim iz Užica javljaju i osobe iz drugih opština Zlatiborskog okruga koje doživljavaju porodično nasilje počeo je sa radom u avgustu 2105. godine