„Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu“

07. Oktobar 2018
„Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu“

23. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu čiji repertoar čini sedam takmičarskih predstava, od čega pet iz Srbije, jedna iz Hrvatske i jedna Crne Gore, održaće se od 5. do 12. novembra. Ističući da će ove godine biti više smeha, a manje zabrinutosti selektor festivala Bojan Munjin je rekao da užički pozorišni festival „treba da bude arena dobrog teatra, u kojoj će se nadmetati vrhunska gluma i valjana režija, zajedno sa majstorima pera pozorišnih komada i svim drugima koji stvaraju magiju pozorišne umetnosti.“

Munjin

Obrazlažući rečenicu Branislava Nušića, koje ja moto ovogodišnjeg festival, Munjin je naglasio da je njena glavna misao, da je “ pozorište ogledalo života, kao i da taj tragičan, tužan i smešan život, često liči na pozorište – ta se misao kao nevidljiva nit provlači kroz mnoge od izabranih predstava.“

Nemanja Ranković, umetnički direktor festivala je podsetio da je u na samom početku  festivala bilo diskutabilno u kom će se pravcu dalje razvijati On smatra da je 23 godine kasnije festival promenio koncepciju, tvrdeći da je postao jedan od najrespektabilnijih festivala u regionu.

JPF „Prepuna sala Pozorišta u festivalskim danima je obavezujuća za sve koji učestvuju u organizaciji. Ove godine iz lokalne kase je izdvojeno četiri miliona dinara, dok je Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo tri miliona. To što kao grad izdvajamo za kulturu procentualno više od proseka u Srbiji, je iz razloga što imamo više značajnih manifestacija i upravo to nam daje za pravo da se nazovemo gradom kulture. Učinićemo sve da iznos novčanih sredstava povećamo jer je to način da se sačuva i poboljša izgled festivala“, rekao je grdonačelnik Užica, Tihomir Petković.

Program XXIII Jugoslovenskog pozorišnog festivala- Bez prevoda:

  1. novembar-„Korešpodencija“, Zvezdara teatar, t. Borislav Pekić, r. Gorčin Stojanović
  2. novembar- Kad bi Sombor bio Holivud“, Narodno pozorište Sombor, autorski projekt Kokana Mladenovića
  3. novembar-  „Ožalošćena porodica“, Narodno pozorište, t. B. Nušić, r. Jagoš Marković
  4. novembar- „Zašto je poludeo gospodin R?“, JDP, R. W. Fasbinder, r. Bobo Jelčić
  5. novembar-  „Ukroćena goropadnica“, HNK Split, Šekspir, r. Ivan Plazibat
  6. novembar-  „Pet života pretužnog Milutina“, Atelje 212, t. Milena Marković, r. Aleksandra Milavić Dejvis
  7. novembar- „Krvave svadbe“, Budva Grad Teatar, t. Federiko Garsija Lorka, r. Igor Vuk Torbica
  8. novembar- Predstava u čast nagrađenih- „Strah i beda Trećeg rajha“, Narodno pozorište u Gračanici, t. B. Breht, r. Slobodan Skerlić.