Bratimljeni gradovi ponovo u Užicu

19. April 2016
Bratimljeni gradovi ponovo u Užicu

Užice je danas bilo domaćin  predstavnicima Beograda, Smedereva, Šapca, Ljubovije i Kladova, gradovima i opštinama sa kojima je pre 20 godina u našem gradu potpisana Povelja o bratimljenju. Povod za to je što je ključeve ovih šest gradova i opština pre 129 godina turski paša na Kalemegdanu predao Mihailu Obrenoviću.

Upravo, 19. aprila 1867. pomenuti gradovi su oslobođeni i pre tačno 129 godina dokazano je da se i mirnodopskim putem politikom Ilije Garašanina, posvećenog vladara Mihaila Obrenovića, bez borbe i metka gradovi koji se nalaze na Savi, Dunavu i Drini mogu potpuno osloboditi, rekao je pukovnik Ljubomir Marković, rođeni Užičanin, trenutno predsednik Republičkog odbora saveza Udruženja potomaka ratnika Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Kratkim osvrtom na današnji datum on je podsetio da je jedan od najznačajnijih u novijoj istoriji Srbije.

Profesor Sreten Cvetović, predsednik opštinske organizacije saveza Udruženja potomaka 1912- 1920. Braća Ribnikar iz Ljubovije smatra da je 19. april osim za srpsku, značajan i za evropsku istoriju. On dodaje da je „čast što i dalje obeležavamo ovaj datum i tako čuvamo sećanje na značajne trenutke naše istorije“.

Milka Pilčević, predsednica gradske organizacije Udruženja potomaka Major Kosta Todorović istakla je da se susreti šest gradova pobratima svake godine održavaju u drugom mestu. Ona smatra da saradnja među ovim gardovima i opštinama treba da se podigne na viši nivo. „Bilo bi sasvim dovoljno da se gradovi i opštine pridržavaju onoga što piše u Povelji, jer se saradnja kakva je sada uglavnom svodi na saradnju Udruženja, a ne i samih gradova“, tvrdi Milka Pilčević.

Domaćin susreta gradonačelnik Užica, Tihomir Petković, navodi da se tradicija mora čuvati, poštovati i prenositi na mlađe generacije. „Ovo je datum koji je povezan sa velikim žrtvama našeg naroda i najmanje što možemo je da ih se setimo, jer zahvaljujući njima živimo u slobodi koju su nam obezbedili“ rekao je Petković.