Brucoši prvi stanari novoizgrađenog Studentskog doma u Krčagovu

03. Oktobar 2019
Brucoši prvi stanari novoizgrađenog Studentskog doma u Krčagovu

Studentski dom koji je izgrađen u krugu bivše kasarne u Krčagovu dobio je prve stanare. Po rečima Milivoja Ristanovića direktora Studentskog centra u Užicu u domu su trenutno useljeni brucoši koji su dobili mesto preko konkursa, a za desetak dana biće preseljeni i studenti iz doma u Turici. Nove stanarke Studentskog doma u Krčagovu su rekle da su veoma zadovoljne uslovima smeštaja koji su, po njihovim rečima, veoma slični, ako ne i bolji u odnosu na smeštaj u Studentskom domu u Beogradu, popularnom „Studenjaku“, a svakako daleko bolji od smeštajnih kapaciteta u Turici.

Foto–www.uzice.rs

„Na veliko zadovoljstvo Grada Užica, studenata, zaposlenih u Studenskom cetru, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja otvoren je Studenski centar u Krčagovu. Prvi deo opremanja Studenskog doma je završen, sobe su kompletno opremljene, a očekuje se da će do kraja godine biti opremljena kuhinja i vešernice”, rekao je Ristanović.51 brucoš je mesto u domu dobio je mesto preko konkursa Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, a prijavljeno je 67 studenata u starom domu u Turici, koji koriste pravo od prošle godine. U toku je i konkurs za studente viših godina. Kapacitet doma je 274 mesta, od kojih su dva mesta namenjena osobama sa ivaliditetom.Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je istakao da je ovo važan dan za razvoj visokog školstva u Užicu i značajan dan za sveukupan razvoj našeg grada.

„Užice je finansiralo pre svega radove vezane za priključivanje doma na mrežu Gradske toplane, zatim izgradnju nove infrastrukture i obezbeđenje priključka na struju. Na ovoj lokaciji mi dobijamo još jedan važan argument ka Ministarstvu prosvete i Vladi Republike Srbije da što pre krenemo u dalji razvoj visokog školstva onako kako smo to u poslednje dve godine i dogovorili“, naveo je Petković i dodao da gradsko rukovodstvo ima čvrstu rešenost da ovaj deo bivše kasarne stavi u funkciju razvoja školstva, razvoja mladih i razvoja grada.

„274 studenta će moći da u ovom domu koristi usluge koje su na najvišem nivou i moći će da pohađaju za godinu-dve i nova odeljenja fakulteta na lokaciji koja je na 100 metara od doma. Iako je u toku izgradnje bilo problema vezanih za izvođače radova koji su otišli u stečaj, Grad Užice je sve vreme u dogovoru sa nadležnim ministarstvom bio spreman da pomogne. Preuzeli smo određene radove koji nisu bili naša ugovorna obaveza, poput naknadnih radova na krovu, ali smo spremni i da pomognemo ukoliko se jave bilo kakvi drugi problemi, mada ne očekujem da će ih biti“, rekao je gradonačelnik.

Po rečima gradonačelnika Grad Užice je planirao da naredne godine uloži sredstva i za parterno uređenje prostora ispred doma.

Kada je reč o planovima vezanim za objekte, sada već bivšeg Studentskog doma u Turici, gradonačelnik je naveo da će odluka o tome biti doneta uskoro, nakon konsultacija sa Ministarstvom prosvete, a da će svakako biti u funkciji razvoja Turice.

Podsećamo, kamen temeljac za Studentski dom u Krčagovu postavljen je u decembru 2013. godine. Sveukupno u ovaj objekat je uloženo oko 2,35 miliona evra, od čega je Ministarstvo prosvete obezbedilo 2,2 miliona, 100 000 evra je učešće Grada Užica i oko 50 000 evra je obezbedio Studentski centar.