Čajetina će uskoro imati Biblioteku ekoloških igračaka

16. Maj 2019
Čajetina će uskoro imati Biblioteku ekoloških igračaka

Udruženje građana „Zlatiborski krug“ poziva građane da im ukoliko na tavanu ili u podrumu imaju zaboravljene igračke, donesu u ovo udruženje. Sve na taj način prikupljene igračke biće smeštene u Biblioteku ekoloških igračaka koja će biti osnovana u Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini. Uz prikupljene ekološke igračke, u Biblioteci će se naći i igračke koje učenici prave na kreatinim radionicama u vezi sa cirkularnom ekonomijom. Sve igračke treba da budu od prirodnih materijala. Cilj ove akcije jeste podsticanje iznajmljivanja igračaka umesto kupovine novih, čime se čuva životna sredina. Organizatori naglašavaju da plastične igračke nisu dozvoljene.

Kontakt osoba je Jagoda Jeremić, asistent koordinatora na projektu ispred UG „Zlatiborski krug“.

Aktivnost se sprovodi u okviru projekta Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u opštini Čajetina, koji sprovodi u saradnji sa Ambasadorima održivog razvoja i životne sredine,

Inače, raspisivanje poziva i osnivanje Bibliote ekoloških igračaka su projektne aktivnosti. Projekat se finansira kroz podršku lokalnim organizacijama sub-grantovima, u okviru projekta: „ENV.net uključivanje pitanja životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u političku agendu EU”. Projekat traje 10 meseci, a cilj je podizanje nivoa informisanosti stanovnika Čajetine o značaju održivog razvoja kroz Model cirkularne ekonomije, kao koncept odgovornog ponašanja za zaštitu životne sredine.

Podsećamo, projekat „Model cirkularne ekonomije u službi  zaštite životne sredine u opštini Čajetina“  finansira Evropska unija kao deo projekta “ENV.net uključivanje pitanja životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u političku agendu EU”(referentni broj 2017 / 394-372)