Češka iskustva za organsku proizvodnju u Srbiji

04. Novembar 2017
Češka iskustva za organsku proizvodnju u Srbiji

Urednica portala “Užička republika press” Biljana Kuzmanović boraviće od 5. do 11. novembra u mestu Horni Maršov u Češkoj u okviru projekta „Socijalno uključivanje i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju centra za učenje u organskoj proizvodnji“ (Social Inclusion and Empowerment of Youth Through Support to Development of LC in Eco production), finansiranog iz Višegradskog fonda (Visegrad Fund).

images_agrosfera_agroteme_logo_selenca-organik-logo

Kao dobitnica nagrade Centra za organsku proizvodnju iz Selenče za najbolji prilog o organskoj proizvodnji u kategoriji internet medija u 2017. godini ona će prisustvovati treningu za 15 mladih trenera  iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Moldavije, kojima će teoretska i praktična znanja i iskustva  u oblasti organske proizvodnje prenositi kolege iz Češke Republike.

Nagrađeni tekst je dostupan OVDE.

 

U skladu sa planiranom agendom, prvi i drugi dan će biti organizovana poseta centru za učenje u oblasti eko proizvodnje, trećeg i četvrtog dana će se govoriti o temama vezanim za proizvodnju organskih proizvoda u Češkoj. Biće reči o EU regulativama i zakonodavstvu, kao i o regionalnom brendiranju i marketingu organskih proizvoda. Petog i šestog dana biće upriličena  poseta farmama organskih proizvođača, odnosno prenos praktičnih iskustava budućim trenerima.

Ianče, nosilac projekta „Socijalno uključivanje i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju centra za učenje u organskoj proizvodnji“ je Centar za organsku proizvodnju Selenča, a u njemu učestvuju i Regionalna razvojna agencija Senec Pezinok iz Slovačke (Regional Development Agency Senec Pezinok – RDA SP), Asocijacija regionalnih brendova iz Češke (Association of regional brands – ARB), Savez udruženja organskih proizvođača FBiH iz Bosne i Hercegovine (Federation of Associations of organic producers FB&H – FAOP),  Nacioalna agencija za ruralni razvoj iz Moldavije (National Agency for Rural Development, te Raba-Duna-Vag, evropska grupa za teritorijalnu saradnju iz Mađarske (Raba-Duna-Vag European Grouping for Territorial Cooperation – RDV EGTC).