Čigota – Banja za štitnu žlezdu i gojaznost

29. Februar 2016
Čigota – Banja za štitnu žlezdu i gojaznost

Ukoliko stigne pozitivno Mišljenje republičke stručne komisije za endokrinologiju i hronične masovne nezarazne bolesti na urađen elaborat Čigota će dobiti status Nacionalnog centra za bolesti štitaste žlezde i metabolizma. Sam Nacionalni centar, po uzoru na slične u Evropi bi vršio integrativnu funkciju između primarne , sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, čime bi dijagnostika bolesti štitaste žlezde i metabolizma bila puno efikasnija.
Ideja za izgradnju Specijalne bolnice Čigota javila se krajem 19 veka, a realizovana je u drugoj polovini 20 veka, tačnije 1964. godine. Lokalite lečilišta izabran je na osnovu elaborata koji je uradio tim lekara, klimatologa i arhitekata. Nalazi se idealnoj nadmorskoj visini od 1000 m tako da sa punim pravom nosi epitet vazdusne banje. Vlada umereno-kontinetalna i subplaninska klima sa umereno toplim letima i umereno hladnim zimama. Bogato ultraljubicasto zracenje, cist vazduh i nizak pritisak svrstavaju ovu planinu u veoma lekovitu. Klima na Zlatiboru je pogodna za lecenje oboljenja stitaste zlezde, gojaznosti i metabolizma, astmaticnih tegoba, kardiovaskularnih bolesti, psihicke prenapregnusti, malokrvnosti, poremecaja digestivnog trakta i oboljenja lokomotornog sistema.

Vremenom Lečilište postaje jedinstven centar za lečenje oboljenja štitaste žlezde na Balkanu, prerasta u Institut, a danas funkcioniše kao Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i metabolizma. Od osnivanja se teži naučno- stručnom usponu i saradnji sa Institutom za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Univerzitetskog kliničkog centra u Beogradu, što je omogućilo da ova ustanova postane baza Medicinskog fakulteta iz Beograda.

Čigota je referentan centar za dijagnostiku , lečenje i rehabilitaciju bolesti štitaste zlezde i metabolizma. U svom sastavu sadrzi ambulatno-polikliničku službu, službe interne, nuklearne i fizikalne medicine. 25 godina unazad sa uspehom funkcioniše program za lečenje gojaznosti, nadaleko poznat kao Čigota program, koji se smatra jednim od najuspešnijih takvih programa u Evropi i kroz koji je do sada prošlo vise od 45 000 korisnika. Kao logican sled , pre 7 godina je pokrenut i program prevencije i lečenja gojaznosti kod dece i adolescenata, nazvan Čigotica program, na koji se upućuju gojazna deca uzrasta 12-18 godina o trošku republičkog Fonda zdravsta.

U bolničkom segmentu se obavlja rana rehabilitacija pacijenata nakon operacija kukova i kolena u sklopu fizikalne medicine, a takođe i rehabilitacija pacijenata sa novootkrivenom hipertireozom na Internom odeljenju.

Godišnje se u Čigotinoj poliklinici ostvari i do 250 000 ambulantnih usluga , gde poverenje kvalitetu i stručnosti pružaju pacijenti Zlatiborskog, Moravičkog, Raškog okruga, severne Crne Gore , republike Srpske i federacije BIH. Poseban akcenat u ovoj zdravstvenoj ustanovi stavljaju na službu Nuklearne medicine, u kojoj se obavljaju visokosenzitivne dijagnostičke i terapijske procedure u oblasti tiroidne patologije i drugih organskih sistema. U terapijskom bloku se aplikacijom visokih doza RaI u izolovanim, tzv. olovnim sobama, leče se pacijenti operisani od karcinoma štitaste zlezde. U poslednjih desetak godina veliki broj pacijenata sa ruskog govornog područja dolazi upravo u Čigotu radi izlečenja maligniteta.

Ukupni smeštajni kapacitet Specijalne bolnice za lečenje štitaste žlezde i metabolizma je oko 320 lezajeva, od čega je u mreži rehabilitacije 75 postelja. Cena koštanja bolničkog dana je 3 700 din. Pacijentima i svim gostima su na raspologanju i različiti komercijalni sadržaji, kao što su usluge bazena sa saunom i parnim kupatilom, masaže, fitness i teretana pod nadzorom instruktora, pregledi lekara, saveti nutricioniste, kozmetički salon, frizerski salon i sve ono što jedna ustanova ovakvog tipa ima. U okruženju ima više zanimljivih destinacija, kao što su Stopića pećina, Etno-selo Sirogojno, Drvengrad i Šarganska osmica, manastiri itd.

Za narednu godinu planirane su brojne aktivnosti pre svega na planu poboljšanja kvaliteta smeštaja , usluga i medicinske opreme. Planirana je rekonstrukcija bazena sa welnesom, zamena krova sa adaptacijom šestog sprata, postepena zamena energenata sa ekološki održivim izvorima energije. Protekle godine ugrađeni su solarni paneli, a ove godine u planu je bušotina sa termalnom vodom. U medicini je napravljen plan stručnih usavršavanja, planirano je obnavljanje medicinske opreme a u toku je međunarodni projekat iz koga bi kroz princip kofinansiranja trebali da Specijalna bolnica za lečenje štitaste žlezde I metabolizma nabavi gama kameru sa spiralnim CT-om. To bi bio jedinstven takav uređaj na ovim prostorima.

Ono što je za rukovodstvo i ostale zaposlene u Specijalnoj bolnici za bolesti štitaste žlezde i metabolizma jako važno jeste da ovih dana očekuju pozitivno Mišljenje republičke stručne komisije za endokrinologiju i hronične masovne nezarazne bolesti na urađen elaborat o prerastanju Čigote u Nacionalni centar za bolesti štitaste žlezde i metabolizma. Time bi se ova ustanova podigla na nivo državnog projekta . Sam Nacionalni centar, po uzoru na slične centre u Evropi bi vršio jednu integrativnu funkciju između nivoa primarne , sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, čime bi dijagnostika bolesti štitaste žlezde i metabolizma bila puno efikasnija. Samim tim bi se smanjio broj hospitalizacija, što ima i ekonomski značaj po državu.
BK i MV