Cilj je da se celo Užice provoza niz žicu

Autor: Biljana Kuzmanović
05. Maj 2019
Cilj je da se celo Užice provoza niz žicu

Počeo da funkcioniše Zip line čija početna stanica neposredno iznad tvrđave a dolazna na Čitakovoj steni. Polazna tačka nalazi se  nadmorskoj visini od 499 metara a zip-line spušta se na visinsku razliku od 20 metara. Udaljenost od 375 metara prelazi se za oko 45 sekundi što je dovoljno za jedinstven pogled na klisuru reke Đetinje i Stari grad. Nazad, do početne stanice, potrebno je desetak minuta hoda stazom koja je kompletno uređena.

 

Firma koja je izgradila Zip line u Užicu maksimalno garantuje i daje sve sertifikate bezbednosti.  Žica može da izdži teret do 1,5 tone, a najgore što može da se desi je da ukoliko je vetar jak se ne stigne do kraja. U tim situacijama reaguju spasioci koji sun a Čitakovoj steni i kojima su potrebna dva minuta da korisnika izvuku na drugu stranu, navodi Marko Ristovski, iz Zabavno rekretivnog parka “Stari grad”.

Zip line vožnje u svetu upotpunjuju turističku ponudu određenih lokaliteta, tako da je očekivati da će takva situacija vrlo brzo bit ii u Užicu, istakao je Miroslav Rađen, direktor Turističke regije Zapadna Srbija, podsećajući da je ovaj u Užicu deo projekta „Unapređenje turističke infrastrukture za aktivni odmor u Turističkoj regiji Zapadna Srbija“ i da je realizovan uz podršku resornog ministarstva.

Spustio sam se više puta i osećaj je fantastičan, kaže on ističući da mu je prvi put bilo najteže, jer nije znao šta ga očekuje.  Svaki naredni put je lakše, jer sam opušteniji i uživam se u pogledu a i sve mi je draže što je realizovan ovaj projekta, rekao je Rađen.

Gradska većnica za turizam Maja Vermezović, je naglasila da se profil savremenog turiste menja iz godine u godinu id a je sve veći broj ljudi koji teže aktivnom a pojedini i avanturističkom odmoru. Po njenim rečima, Zip line je upravo u skladu sa tim konceptom  i uz klisuru Đetinje, pešačku stazu i Staparsku banjo, na tom potezu predstavlja dobar turistički kompleks.

Svakodnevno će raditi od 10 do 18 časova, a u zavisnosti od posetilaca postoji mogućnost  korekcije radnog vremena.  O ovome ali i o promocijama zainteresovani će najbolje biti upućeni preko Instagram profila ziplinestarigrad.

Za vožnju zip line neophodna minimalna težina je 30 kilograma. Maloletnici uz telefonsku ili saglasnost video pozivom roditelja ili staratelja, dok se deca do 12 godina mogu vozizi samo uz lično prisustvo roditelja.

Osim u Užicu zip line spust je moguć i u Ljubišu na trenutno najdužoj stazi u Srbiji u iznosu od 550 metara, što se prelazi za jedan minut. U Srbiji postoje ovakve vožnje na Adi, Kopaoniku, Divčibarama, a uskoro će bit ii na Zlataru.

Inače, zip line je nastao kao potreba stanovnika planinskih oblasti da pređu preko reka i nepristupačnih mesta gde nije bilo moguće izgraditi mostove.

Poslednjih dvadesetak godina je dobio i svoj sportsko-rekreativni vid.   Najduži zip lajn na svetu Džabel Džais u Ujedinjenim arapskim emiratima dugačak je preko 2300 metara i otvoren je u februaru 2018. godine.