Čišćenje bazena za bezbedne kupače

03. Septembar 2017
Čišćenje bazena za bezbedne kupače

Redovno godišnje održavanje Gradskog bazena u Užicu počeće u ponedeljak, 4. septembra zbog čega će objekat biti do daljnjeg zatvoren, poručuju iz JP Veliki park.

bazen

Inače, obaveza preduzeća koja gazduju javnim bazenima je da najmanje jedanput godišnje obave pregled zatvorenih kupališta koja rade tokom čitave godine.

Pregled se sastoji od pražnjenja i dezinfekcije propisanim sredstvima samog bazena i pratećih objekata. Godišnje održavanje podrazumeva i proveru ispravnosti i popravku tuševa, sanitarnih i drugih prostorija,  uređaja i opreme i svlačionica.

Da bi voda u bazenu ostala čista, bistra i zdrava za kupanje potrebno je ukloniti mehaničke nečistoće, ukloniti bakterije i alge i održavati pH vrednost vode.

pH je pokazatelj da li voda ima kisela ili bazna svojstva, a pH skala ide od 1 do 14, pri čemu je 1 potpuno kisela, a 14 potpuno bazna. Treba istaći da što je pH factor viši, duže će hloru trebati da ubije bakterije. Zato je preporučljivo da se pH vrednost održava u rasponu od 7,2 do 7,8.

 

Epidemiolozi za bezbedno kupanje u javnim bazenima preporučuju

Obavezno tuširanje celog tela pre ulaska i posle izlaska iz bazena

Obavezni prolazak pre ulaska u bazen kroz dezinfekcionu barijeru

Obavezno korišćenje toaleta- zabranjeno je mokriti u bazenu

Obavezno je pranje ruku posle korišćenja toaleta

Ne kupati decu mlađu od 3 godine u javnim bazenima

Kretati se u čistim papučama oko bazena

Ne sedti na ivici bazena