“Čitač” nosi četiri Ardaliona iz Užica

10. Jun 2021
“Čitač” nosi četiri Ardaliona iz Užica

Stručni žiri 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, u sastavu profesor emeritus Svetozar Rapajić, reditelj – predsednik žirija, Dragana Varagić,  glumica-član žirija i Janko Ljumović- producent – član žirija doneo je sledeće odluke.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU– Dodeljuje se predstavi „ČITAČ“ u koprodukciji  Beogradskog dramskog pozorišta i BEO ARTA produkcije Beograd, nastaloj po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Predstava temu krivice i odgovornosti prikazuje uzbudljivim i visoko artikulisanim umetničkim sredstvima.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU – Dodeljuje se BORISU LIJEŠEVIĆU za režiju predstava „ČITAČ“ i „UPOTREBA ČOVEKA“. U ovim predstavama reditelj je uspešno povezao sredstva nekadašnjeg ekspresionizma sa modernim scenskim jezikom.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU – Dodeljuje se MIRJANI KARANOVIĆ za ulogu Hane Šmic u predstavi „ČITAČ“ “ u koprodukciji  Beogradskog dramskog pozorišta i BEO ARTA Beograd nastaloj po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Ona je probranim i preciznim glumačkim sredstvima na uzbudljiv način ostvarila složene transformacije lika i iznela temu krivice i odgovornosti.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU –  Dodeljuje se MARKU GRABEŽU za ulogu Mihaela Berga u predstavi „ČITAČ“ u koprodukciji  Beogradskog dramskog pozorišta i BEO ARTA produkcije Beograd nastaloj po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. On glumački suvereno, emotivno i inteligentno dokazuje mogućnost ljudskosti i u najtežim vremenima.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – Dodeljuje se ŽELJKU PIŠKORIĆU za predstavu „UPOTREBA ČOVEKA“ prema romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad, Novosadsko pozorište – Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Jednostavnim rešenjima ostvarila je mnogoznačnost scenskog prostora i simbolički i poetski obogatila predstavu.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU – Dodeljuje se MARINI SREMAC za predstavu „UPOTREBA ČOVEKA“ prema romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad, Novosadsko pozorište – Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Izuzetnim osećajem za kolorit i detalj, ona je sivu istorijsku epohu učinila vizuelno bogatom i  funkcionalno označila pojedinačne sudbine brojnih likova.

 

Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – Dodeljuje se SANJI MARKOVIĆ za ulogu Simke u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“ po drami Ljubomira Simovića  u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd i režiji Jagoša Markovića. Njena Simka je ostvarena na  inovativan način koji je otkrio nove slojeve tumačenja toga lika.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagrada        POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» – Dodeljuje se ALJOŠI ĐIDIĆU za uloge u predstavi „UPOTREBA ČOVEKA“ prema romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad, Novosadsko pozorište – Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Velikom  glumačkom energijom, a preciznim sredstvima, on se uspešno kretao kroz različite likove koje je tumačio.

Specijalna NAGRADA ARDALION –  Dodeljuje se autorskom timu i ansamblu predstave „Radnička hronika“, u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice, po komadu Petra Mihailovića u režiji Veljka Mićunovića. Predstava propituje mogućnost pobune i sudbinu malog čoveka kroz preciznu i displinovanu kolektivnu igru, koja kritički posmatra moguće protivrečnosti ove teme.

Nagrade su donete većinom glasova, navedeno je u odluci žirija 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda” koji je u Užicu održan od 4. do 9. juna pod sloganom Vreme straha i podviga.