“Čitanje na otvorenom” za mentalno i fizičko zdravlje

Autor: uzice.rs
06. Septembar 2023
“Čitanje na otvorenom” za mentalno i fizičko zdravlje

Mala besplatna biblioteka u kojoj će se vršiti razmena knjiga po principu uzmi knjigu – ostavi knjigu, postavljena je u Malom parku, čime je Užice dobilo svoju prvu biblioteku na otvorenom. Projekat pod nazivom “Čitanje na otvorenom” realizuju Narodna biblioteka Užice i Udruženje građana “Kolektiv Užice” uz podršku grada. Prigodnim programom u prisustvu velikog broja učenika ovaj projekat predstavljen je sugrađanima.

Ovo je, kako je istakla direktorka Narodne biblioteke Užice Dušica Murić, još jedna u nizu aktivnosti, koje se realizuju sa ciljem promocije knjige i čitanja.

“Upravo otvaranjem jedne ovakve besplatne biblioteke na otvorenom, grad Užice svrstava se na mapu gradova koji imaju besplatne biblioteke. Nadamo se da ćemo u budućnosti i na još nekim lokacijama u našem gradu imati nove biblioteke i da ćemo vođeni rečima Orkana Pamuka, ovim malim koracima promeniti život našim sugrađanima, približiti im knjigu i čitanje jer ćemo na taj način postati bolji ljudi i bolje ćemo razumeti svet oko sebe”.

Istakavši da će grad uvek podržavati ovakve projekte, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević pozvala je sugrađane da koriste ovu biblioteku na otvorenom.

“Drago mi je da se i Užice pridružilo gradovima koji imaju biblioteke na otvorenom i to baš ovde u Malom parku, gde svakodnevno prođe ili zastane veliki broj naših sugrađana. Mnogi od njih, možda zbog svojih svakodnevnih obaveza nemaju vremena za posetu Narodnoj biblioteci, a vole da čitaju. Prvenstveno njima šaljemo poruku da im je knjiga sada nadohvat ruke. Sa druge strane, verujem i da je dosta Užičana koji imaju svoje lične biblioteke i koji bi neki od primeraka ustupli ovoj našoj biblioteci na otvorenom.Takođe ono što je veoma važno, kada je u pitanju realizacija ovog projekta, je briga o fizičkom i mentalnom zdravlju, kroz boravak na otvorenom prostoru i čitanje”.

Vukašin Tarabić nastavnik fizičkog vaspitanja govorio je o značaju boravka na otvorenom prostoru i čitanju kao načinu za razvoj i mentalnog i fizičkog zdravlja.

“Današnji stil života nije za pohvalu, mnogo stresa, mnogo brze hrane, mnogo korišćenja mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija, koje iako imaju svoje prednosti, dovode do toga da se naša deca predugo borave u zatvorenim prostorijama i manje se druže međusobno. Zato upućujem apel njima i ostalima da što više svog vremena provode napolju, družeći se i uz kretanje. Svi znamo da je to prvi i osnovni korak ka našem razvoju od najmlađeg uzrasta pa kasnije, budite fizički aktivni, krećite se i vežbajte bilo da je u pitanju šetnja, trčanje, bicikl ili nešto što vama odgovara u skladu sa životnim navikama i slobodnim vremenom”.

Slični programi, kako su najavili organizatori biće relaizovani i u narednom periodu, jer pored popularizacije čitanja razvijaju brigu o zdravlju i zajedničkom dobru.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs