Čoveka merite po onome što može

07. Jun 2017
Čoveka merite po onome što može

Užice je grad koji zna šta je socijalna zaštita i puno izdvaja za tu oblast, rekao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja. Boraveći u osnovnoj školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V.Matić“ on je izrazio zadovoljstvo prijatnom atmosferom koja je očigledan dokaz odnosa ljubavi i zaštite koji vladaju među decom i vaspitačima. 

Vulin i dete

Interaktivna sredstva koja je ministarstvo nabavilo za ovu decu uvek možemo da kupimo, ali odnos vaspitača je nemerljiv. Oni sve čine da unaprede preostale sposobnosti dece koja pohađaju specijalne škole i da ih nauče veštinama koje će im pomoći da budu što samostalniji u životu, kako bi ih merili po onome što će moći da urade za sebe i svoju porodicu.  Zato škole ovoga tipa, a u Srbiji ih ima 44 zaslužuju podršku i jesu neizostavan segment u procesu inkluzije, naglasio je Vulin.

Pet tableti komunikatora, interaktivna prenosiva tabla, projektor, računar sa tastaturom i robotskim mišom čija vrednost je oko 300 000 dinara stiglo je učionice škole u Užicu u kojoj trenutno nastavu pohađa 35 učenika.

tabla

Osim toga osnovna škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju pruža defektološku podršku za sve škole i za oko 400 dece u Užicu, Priboju, Čajetini, Novoj Varoši i Požegi, kaže direktorka, Zorica Vesović.  Tableti komunikatori koje će deca nositi i kući jedini su vid komunikacije za autistične, zahvaljujući čemu će oni napredovati.

Zoka i Vulin

Zamenik gradonačelnika, Nemanja Nešić, istakao je da grad Užice izdvaja ozbiljna sredstva za usluge socijalne zaštite i da je po tome visoko kotiran u poređenju sa drugim gardovima u Srbiji. Nešić je rekao da će se u narednom periodu nastaviti sa unapređenjem, i najavio uvođenje novih usluga u ovoj oblasti.

Ministarstvo za rad,boračka i socijalna pitanja u protekle dve godine za razna socijalna davanja Užicu izdvojilo 27 miliona dinara.

Podsećamo, na budžetskoj poziciji Užica za socijalnu politiku u 2017. godini je opredeljno ukupno 70 miliona dinara, što je šest i po miliona više u odnosu na prethodnu godinuili 11%  što predstavlja najveće povećanje u budžetu grada Užica.