Crvena u petak u Narodnom pozorištu Užice

08. Decembar 2021
Crvena u petak u Narodnom pozorištu Užice
U petak 10.decembra u 19:30 na velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice biće izvedena gostujuća predstava CRVENA,po tekstu Džona Logana u režiji Danila Marunovića i produkciji Bea Arta iz Beograda. Ovo je prva predstava u nizu gostujućih predtava produkcije Beo Art koja će u narednim mesecima,jednom mesečno,  gostovati na našoj sceni. 
 
O predstavi: 

Duodrama „Crvena“ američkog pisca, scenariste i producenta Džona Logana, praizvedena 2009. godine, lucidna je, univerzalna, intelektualno izazovna i emotivna rasprava o različitim aspektima umetnosti i umetničkog stvaranja, ali i o opštijim temama traganja za smislom, prolaznosti, usamljenosti, smrti.

Protagonisti su slavni slikar apstraktnog ekspresionizma Mark Rotko, koji se u svom njujorškom ateljeu, krajem pedesetih godina prošlog veka, bori da balansira komercijalno zavodljivu narudžbu, sa svojim umetničkim vizijama i beskompromisnim životnim uverenjima; i njegov mladi asistent Ken, koji Rotka postepeno suočava sa bolnim zabludama koje gaji  u dinamičnom svetu umetnosti. Obojici je zajedničko suočavanje sa strahom od beznačajnosti, ali i besmisla zbog nepomirivosti ideala i načela sa nužnom nemilosrdnom borbom za prostor vidljivost, koji jedino omogućava neophodnu komunikaciju publike sa delom.