Cvet jednakosti – Kikini dani 2023. godine

Autor: uzickarepublikapress.rs
20. Mart 2023
Cvet jednakosti – Kikini dani 2023. godine

Na ovogodišnji konkurs za novinarski „Cvet jednakosti“ koji je trajao od 4. januara do 3. marta 2023. godine pristiglo je devet novinarskih radova, pet u kategoriji TV reportaža, četiri u kategoriji internet. Ovogodišnji žiri u sastavu Dušan Blagojević – „Glas Podrinja“ – predsednik žirija, Ilijana Berber – RTV Vojvodina, Dragana Kožan – Portal ZdravoPančevo.rs i Tijana Sibinović – Radio Beograd 1, nakon što je pregledao sve novinarske radove pristigle na konkurs Cvet jednakosti, doneo je odluku  da u kategoriji internet priloga, pobednik je priča „Kulturni sadržaji nedostupni za osobe sa invaliditetom“ – autorke Marije Milanović iz Niša, objavljena na portalu „Danas.rs“.

U kategoriji televizijskih priloga, autorska emisija novinarke Jane Nikolić (TV5 Užice) ostavio je najveći utisak i poseduje sve elemente koje treba da ima jedan kvalitetan TV prilog. Ovaj prilog je žiri jednoglasno izabrao za najbolji, ne samo u kategoriji TV mediji, već i kao celokupnog pobednika konkursa Cvet jednakosti.

Laureat specijalnog priznanja „Cvet jednakosti – za izuzetan doprinos stvaranju izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom u 2022. godini“ je Dr Aleksandar Ristić, Služba kućne nege Doma zdravlja Užice zbog dugogodišnjeg rada, nege i prijateljstva sa Tijanom Petrović Kikom.

Na ovogodišnji literarni konkurs za učenike srednjih škola pristigao je 21 rad iz svih škola sa područja grada Užica i jedne srednje škole iz Priboja. Teme ovogodišnjeg konkursa „Reci mi i ja ću zaboraviti. Pokaži mi i ja ću upamtiti. Uključi me i ja ću razumeti“ i „Nisi sam pod ovim nebom“.

Dve od tri nagrade osvojili su učenici Srednje medicinske škole i to:
3. mesto – rad učenika Bojana Bukvića (Medicinska škola) i
2. mesto – rad učenika Nihada Rovčanina (Medicinska škola),
Dok je 1. mesto – rad učenic Ane Nikolić (Užička gimnazija).
Žiri je posebno pohvalio i rad učenice Bojane Bukvić (Medicinska škola).

Ove godine, po prvi put je raspisan likovni konkurs za učenike osnovnih škola sa područja grada Užica na temu„Bolji svet je moguć“.

Stiglo je 133 likovna rada iz svih osnovnih škola iz grada, kao i seoskih škola i isturenih odeljenja.
1. mesto – Neda Kostić, OŠ „Bogosav Janković“ Kremna,
2. mesto – Magdalena Aleksandrić, OŠ „Slobodan Sekulić i
3. mesto dele dva rada učenika – Pavle Stefanović i Lazar Nikolić, OŠ „Aleksa Dejović“ Sevojno.

 

Žiri likovnog konkursa odabrao je još devet radova koji će se, pored nagrađenih, naći na kalendaru Udruženja za 2024. godinu i ideja je da ovo postane tradicija Udruženja.

I dalje, kroz literarne, novinarske a od ove godine i likovne autorske radove, kao i kroz dobre saradnje i inovativnost, nastavljena je tradicija čiji je cilj čuvanje stvaralaštva, ideja i aktivizma Tijane Petrović Kike.
Manifestacija je održana 18. marta 2023. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice.

 

Učesnici u ovogodišnjoj manifestaciji su dugogodišnji saradnici udruženja deca i mladi iz Dnevnog boravka Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju Miodrag V. Matić, predškolske ustanove, saradnici Saveza gluvih i nagluvih, Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih,  Udruženje Prkos, njihov hora Glas i glumci amaterskog Teatra Inat, kao i polaznici Muzičke škole Ars nova.

Podsećamo, Tijana Petrović je bila dugogodišnja portparolka i aktivistkinja Udruženja distrofičara sve do februara 2013. godine kada nas je napustila. Članovi udruženja su godinu nakon Tijanine prerane smrti pokrenuli manifestaciju  tokom koje osobe sa invaliditetom pokazuju kreativno stvaralaštvo, aktivizam i potencijale.

Fotografije—Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga