“Cvet jednakosti” za najbolje novinarske priloge o postignućima osoba sa invaliditetom

27. April 2021
“Cvet jednakosti” za najbolje novinarske priloge o postignućima osoba sa invaliditetom

Na ovogodišnji konkurs za novinarski „Cvet jednakosti“ koji je trajao od 28. decembra 2020. do 26. februara 2021. godine, pristiglo je 13 novinarskih radova, dva u kategoriji radio reportaže, dva u kategoriji štampa, šest u kategoriji internet i tri u kategoriji TV reportaža.

Žiri u sastavu Ljiljana Bukvić (Danas) i Tatjana Dimitrić Mijailović (RTS Šabac), nakon što su pregledale sve novinarske radove koji su pristigli na konkurs Cvet jednakosti, donele su odluku da je u kategoriji internet priloga, pobednička priča „Samo kolica i put“ autora Nenada Blagojevića, objavljena na portalu „Priče sa dušom“. Priča o avanturama mladog Marka Veličkovića iz Novog Sada, koji bez obzira na invalidska kolica, putuje po svetu. Tekst koji se u „dahu“ čita, po odluci žirija je i ukupni pobednik novinarskog konkursa Cvet jednakosti.

U kategoriji televizijskih priloga, priča „Iako bez noge, Radoman se ne predaje“, autorke Natalije Vidić (Dopisništvo RTS-a) ostavio je najveći utisak. Priča sa snažnom porukom u kojoj čovek ne prkosi geografiji nego sa prirodom i nelakim životom ponosno stoji i ne predaje se.

Pobednik kategorije štampani mediji je priča „Poezija kao terapija“ novinarke Jelene Stojković „Večernje novosti“.

Žiri je ove godine odlučio da u kategoriji radio reportaže ne bude dodeljena nagrada za najbolji prilog iz razloga što je pristiglo samo dva rada i po njihovom mišljenju nisu u dovoljnoj meri ispunjavali kriterijume konkursa.

Laureat specijalnog priznanja „Cvet jednakosti za izuzetan doprinos stvaranju izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Užicu u 2020. godini“ je Udruženje „Dobrovoljni davaoci krvi“ Prvi partizan Užice zbog izuzetne društvene odgovornosti, podrške, donacija i prijateljstva sa Udruženjem koje traje već nekoliko godina.