“Cvet koji život znači”

Autor: uzice.rs
15. Maj 2023
“Cvet koji život znači”

U organizaciji Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke “Jefimija” i uz podršku Grada Užica JKP “Bioktoš”, Ministarstva zdravlja, Zdravstvenog centra Užice i lokalnih donatora održana je 21. po redu ulična akcija prodaje cveća “Cvet koji život znači”. Kao i prethodnih godina prihod od prodaje cveća namenjen je Fondu savetovališta.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji i prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, 2020. godine je registrovano 4.368 novoobolelih i 1.782 umrlih žena od raka dojke. To znači da na svakih 100.000 oboli oko 65 žena, a umre 21. Po smrtnosti od raka dojke, Srbija se sa Crnom Gorom sada nalazi na prvom mestu u Evropi. Ipak od kako postoji “Jefimija”, od 2000. godine, u Zlatiborskom okrugu postoji i tendencija pada smrtnosti od raka dojke. Zvanični podaci pokazuju da je 2020. godine smrtnost u okrugu bila za skoro 10% manja u odnosu na prosek za celu Srbiju (45,5%).

“Sve je to rezultat zajedničkih napora kojima je doprinela i ova ulična akcija. Ona ima za cilj da nas opomene da treba da učinimo sve da bismo ostali zdravi, što podrazumeva zdrave stilove života i redovne preventivne kontrole, pogotovu u rizičnim godinama”, poručuju iz “Jefimije”.

“Rano otkrivanje ove bolesti, daje velike šanse za izlečenje. “Jefimija” sa stručnim timom pomaže u tome svim ženama. Vidite da su te žene dobre, vesele, pune života i radosti. Nama je to cilj i to “Jefimija” kao udruženje pruža ženama. Prvo, nadu da mogu da se izleče od ove bolesti, a drugo da promene ono što su loše radile i zbog čega su se razbolele”, ističe dr Maja Gulan, hirurg onkolog Opšte bolnice Užice.

Grad Užice godinama unazad podržava ovu i sve ostale akcije i aktivnosti “Jefimije”, čije postojanje i delovanje na području grada i celog Zlatiborskog okruga ima nemerljiv doprinos u prevenciji ali i podršci ženama u procesu lečenja.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs