“Cvet koji život znači”

Autor: uzice.rs
31. Maj 2021
“Cvet koji život znači”

Savetovalište za žene obolele od raka dojke Jefimija organizovalo je 19. po redu uličnu akciju prodaje cveća pod nazivom “Cvet koji život znači”. Sav prihod od prodaje cveća ide u fond udruženja za finansiranje redovnih aktivnosti, koje se odnose na pomoć i podršku ženama obolelim od raka dojke.

Po rečima Slavice Simić predsednice UO Jefimije akcija koja traje gotovo dve decenije ima više ciljeva:

“Prvi je da se i na ovaj način skrene pažnja sugrađana na značaj postojanja savetovališta, koje pruža podršku ženama obolelim od raka dojke. Takođe ovom akcijom šaljemo poruku svim Užičankama da redovno idu na preventivne i kontrolne preglede, jer rak dojke je izlečiv ukoliko se dijagnostikuje na vreme. Naravno treba pomenuti da pored Grada Užica i JKP “Bioktoš” akciju podržavaju mnogi ljudi dobre volje, a među njima su i Irena Savić iz Gorjana i Blumun.

Dr Maja Gulan šef odseka za hirurgiju dojke OB Užice i potpredsednica Jefimije zadovoljna je odzivom Užičana koji kupovinom cveća pomažu sve aktivnosti savetovališta.

“Prodajom cveća praktično pomažemo aktivnosti koje radimo u Jefimiji, a to su zdravstvene i psihološke radionice, psihoterapija, ali i samopomoć koju obavljaju žene lečene od raka dojke. One su dva puta sedmično, utorkom i sredom na raspolaganju svim ženama iz Užica ali i ostalih opština u okrugu kojima su potrebne informacije o samoj bolesti ili pravima koje mogu ostvariti”.

Rad savetovališta i akciju ulične prodaje cveća godinama unazad podržava i grad Užice, jer po rečima Slobodana Grbića člana Gradskog veća za socijalnu politiku ovo udruženje ima veliki značaj.

“Svi pokazatelji govore da su oni svojim radom i angažovanjem uspeli da smanje broj smrtnih ishoda kod žena kojima je dijagnostikovan rak dojke. Ove žene maksimalno i nesebično daju sebe, a svi sugrađani učešćem u njihovim akcijama daju veliki doprinos unapređenju uslova za lečenje i podršku ženama koje su obolele, a ništa manje nije značajna ni prevencija”.

O radu Jefimije najbolje svedoče više od dve decenije postojanja i stotine žena koje su prošle kroz savetovalište. Iako su imale podršku svojih porodica, njima je pomoć koju su dobile u Jefimiji od neprocenjivog značaja.