Đaci na delu

12. Maj 2018
Đaci na delu

Po planu i programu zaštite životne sredine, učenici uzrasta od petog do osmog razreda očistili su svoja školska dvorišta ali i brojne gradske površine a podršku im je pružila Komunalna policija i JKP Bioktoš. Svesti o odnosu prema životnoj sredini istina nedostaje ali nedostaje i onih kojima je to redovan posao i obaveza da brinu o higijeni javnih i zelenih površina.

Kada su očistili svoje školsko dvorište, učenici osnovne škole „Dušan Jerković“, krenuli su dalje. Zatekli smo ih kako na trgu Svetog Save detaljno prikupljaju svaki papirić i raduju se zbog onog što ostaje iza njih, čisto bez smeća na mestu gde mu mesto nije, naglas komentarišući i čudeći se onima od kojih su trebali učiti:

decak

„Ne razumem kako neko može da baci papir, opušak, drvce od sladoleda…ma svašta bacaju, ovi veliki ljudi, zar mi treba da ih učimo kako treba?! Kanta sa jedne strane, kanta sa druge strane a oni bacaju pored, pa kako da čovek razume?! Mi ćemo očistiti ali šta vredi kada će oni opet po starom, ja to nikada nisam radio, znam čemu služi kanta za đubre“, naglas je komentarisao jedan dečak iz grupe petaka koji su oko crkve čistili plato.

Reči ovog dečaka sigurno su najveća poruka ovog dana i ove akcije, reči koje daju nadu da će u vremenu koje dolazi, životna sredina biti bezbednija i zaštićenija od ljudi.

Vredni su bili i učenici ostalih osnovnih škola iz Užica i Sevojna. Iza njih je ostalo čisto i šetalište obala reke od Hidrocentrale do sportske hale u Velikom parku i mnoge druge površine. Pokazali su šta su naučili, kakvo okruženje žele, pokazali su da vole sredinu u kojoj žive, da vole svoj grad i prirodu pre svega.

Učenike su pratili njihovi nastavnici a akciji su prisustvovali i predstavnici školske inspekcije i grada Užica.

„Nadamo se da će ovo biti jedna lepa poruka i lepa slika za sve nas, građane Užica, da ne ostavljamo za sobom otpad već da ga bacamo u kante i nadamo se da će u narednim godinama otpada koji ćemo sakupiti na ovaj način biti sve manje“, rekla je članica Gradskog veća zadužena za omladinu i sport Marija Trmčić.

vecnice

„Važnost ove akcije nije samo manje otpada na površinama već pre svega uključivanje mladih i shvatanje odnosa i odgovornosti prema životnoj sredini. Grad Užice često organizuje ovakve akcije a njihova važnost je uključivanje što većeg broja ljudi. Redovna i vandredna održavanja neće biti dovoljna da nam grad bude čistiji ako u tome svi građani ne budu učestvovali“, mišljenja je članica Gradskog veća zadužena za ekologiju Dunja Đenić.

plaza

Nastavnici i direktori škola, nadležna inspekcija i komunalni radnici obezbedili su uslove da ova akcija protekne bez problema pa je bezbednost učenika bila na prvom mestu. Grad je iza vrednih đaka ostao vidno čistiji a da takva slika potraje zavisi od čitave zajednice. Rada se ne boje, spremni su da ovo i ponove ali se svi nadaju da će se jednog dana okupiti da proslave jer ovakvog posla za njih biti neće.

Životna sredina je najvernija slika kvaliteta života građana, slika civilzacije, kulture, poštovanja, slika društva i njegove lestvice razvoja. Priroda nam je dala život, ona nas u životu drži, njome dišu naša pluća, kuca naše srce, ona nas hrani, poji, obuva i odeva…A MI???