Dan knjige za decu u Požegi

03. April 2016
Dan knjige za decu u Požegi

Na Gradskom trgu u Požegi je obeležen Međunarodni dan dečje knjige u organizaciji Narodne biblioteke Požega. Gosti ove manifestacije su bili: pisac Vesna Aleksić, Star Dance Studio, Dečji hor ,,Bubamarice” i predškolci PU,, Olga Jovičić-Rita”.  Dan knjige za decu, 2. april  proslavlja se na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, tvorca Male sirene, Ružnog pačeta i drugih bajki i pesama koje su obeležile detinjstvo miliona dece širom planete. 

U Srbiji je u cilju promovisanja dečje književnosti 1997. godine ustanovljena nagrada “Dositejevo pero” na osnovu konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta da najmlađi u ime vršnjaka izraze sud o onome što je za njih napisano.

Vlada Švedske , od 2002. godine u čast autorke kjnige “Pipi Duga Čarapa” dodeljuje međunarodnu nagradu “Astrid Lindgren” vrednu pola miliona evra.

U čast dečije književnosti, Danci su uveli nagradu “Hans Kristijan Andersen” vrednu 80.000 evra, koja se dodeljuje svake druge godine književnicima čije stvaralaštvo ima sličnosti sa delima tog čuvenog danskog pisca.

Andersen, rođen 1805. godine, do smrti 1875. napisao je oko 160 bajki i pesama po kojima se i dalje snimaju njagledaiji crtani filmovi na planeti. Dobitnici nagrade “Hans Kristijan Andersen”, koju još nazivaju i dečjom Nobelovom nagradom biće saopšteni 4. aprila. Međunarodni dan knjige za decu ustanovljen je 1967. godine na osnovu odluke Uneska.