Dan opštine Nova Varoš traje sedam dana

31. Oktobar 2018
Dan opštine Nova Varoš traje sedam dana

Nova Varoš će 1.novembra proslaviti opštinski praznik, datum kada je slavna Javorska brigada pre 106 godina oslobodila zlatarski kraj od viševekovnog turskog ropstva. Prvi put u novijoj istoriji grada na padinama Zlatara, proslava Dana opštine traje sedam dana, počev od 28.oktobra do 4.novembra, uz obilje sadržaja.

Nova Varos

Centralna svečanost predviđena je za četvrtak 1. novembra i počeće u 14 sati. Prema programu, tada bi trebalo da bude presečena vrpca na spomen-obeležju u čast novovaroških 1.200 ratnika izginulih u ratovima od 1912-1918. godine, a završiće se Svečanom akademijom koja je u 18 sati u Domu kulture. Spomenik će otkriti Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Istog dana u 16.30 sati biće svečano otvorena Spomen soba vojvode Petra Bojovića , smeštena u potpuno adaptiranom drugom krilu zgrade Zavičajnog muzeja.

Iz opštinske uprave Nova Varoš najavljuju da će na svečanoj akademiji, u prisustvu brojnih uglednih zvanica, govoriti predsednici Opštine i Skupštine – Radosav Vasiljević i Nikola Jelić.

Kulturno-umetnički program obeležiće nova koreografija KUD-a Doma kulture “Igre iz okoline Nove Varoši” i dramsko-muzički hepening “Vojvodi u čast” u izvođenju glumaca Lepomira Ivkovića i Jelene Stajkovac, uz pratnju profesionalnog kvarteta.

Po tradiciji  u okviru akademije zaslužnim pojedincima i kolektivima i najuspešnijim studentima i đacima biće dodeljena priznanja i zahvalnice kao i novčane nagrade.

Podsećamo, u opštini Nova Varoš pored proslave opštinskog praznika tokom ove godine obeležena su još dva značajna jubileja – 160–godišnjica od rođenja slavnog vojvode Petra Bojovića i vek od završetka Velikog rata.