Dan pobede obeležen i u Užicu

09. Maj 2018
Dan pobede obeležen i u Užicu

Na Partizanskom groblju, polaganjem venaca na grobnicu u kojoj počiva pet narodnih heroja i 175 boraca iz užičkog kraja, obeležen je Dan pobede nad fašizmom 9.maj.

IMG_1579

Obeležavanju ovog značajnog datuma prisustvovali su i cveće položili predstavnici grada Užica, opštine Sevojno, Vojske Srbije, delegacija SUBNOR-a, Udruženje potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, predstavnici Socijalističke partije Srbije, Društva istoričara i Srpsko-ruskog kluba Užice. Prisutni su bili i u program učestvovali učenici osnovne škole Dušan Jerković. Među njima i devetestdvogodišnji Milenko Radulović, učesnik Drugog svetskog rata, kao da je juče bilo, seća se tih dana 45-te.

IMG_1580

“Kako da se ne sećam, stiglo je oslobođenje ali ovde kod nas borbe su jos trajale, sve do 15.maja kada smo i mi dočekali i slavili slom fašističke Nemačke. U ratu sam učestvovao od 1941.godine. Sećanja su zauvek jasna, kao da je juče bilo sećam se boraca u različitim odelima koji su te 41.otišli na Kadinjaču, to se ne zaboralja”, kaže Milenko.

U ime grada Užica, na značaj ovog dana podsetio je u svom obraćanju i zamenik gradonačelnika u ostavci Nemanja Nešić:

„Na današnji dan aktom o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke konačno je završen rat, najkrvaviji sukob u istoriji čovečanstva koji mi obeležavamo kao Dan pobede. Ovaj dan se obeležava i kao Dan Evrope jer su temelji moderne posleratne Evrope baziraju na principima proisteklim iz pobede u Drugom svetskom ratu“, rekao je Nešić.

IMG_1581

Drugi svetski rat zvanično je okončan 9.maja 1945.godine u Berlinu gde je potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke koju je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetkog Saveza maršal Georgij Žukov a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder. Tko je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi ali su ostaci nemačkih trupa otpor pružli još nekoliko dana. U Jugoslaviji Drugi svetski rat trajao je do 15.maja 1945.godine.