Dani i Noć muzeja

14. Maj 2018
Dani i Noć muzeja

Od 14. do 20. maja u Srbiji se obeležava Nedelja muzeja pod sloganom „Muzeji za 10“ kojoj se priključio i Narodni muzej Užice. Muzej je spreman i za Međunarodnu manifestaciju Noć muzeja 19. maja.

muzej obe zgrade

Manifestacija „Muzeji za 10“ obuhvata Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja. Narodni muzej Užice u ovoj nedelji javnosti će predstaviti brojne sadržaje.

Od 14. do 20. maja Narodni muzej Užice i Jokanovića kuća biće otvoreni od 10-20 časova a ulaz je besplatan. Posetioci će moći da pogledaju stalne postavke  i to: Narodni muzej Užice – nastanak i razvoj, Legat slikara Mihaila Milovanovića, Partizanska fabrika oružja i municije 1941, Užička republika 1941, Lapidarijum antičkih spomenika II-IV veka, Istorija Namenske proizvodnje od 1928.godine do danas. Tu je i Memorijalni kompleks „Kadinjača“ a u Jokanovića kući – Gradska kuća u Užicu u XIX i početkom XX veka, Hidrocentrala pod gradom i Zavičajni muzej Nova Varoš – Novovaroški kraj kroz istoriju.

Kada su tematske izložbe u pitanju, u Narodnom muzeju Užice i tokom maja otvorena je izložba Željka Đurovića „Svetlo mediterana“. Od 14.maja do 30.avgusta biće otvorena izložba umetničkih dela i knjiga iz fonda Branke i Radovana Popovića. U Jokanovića kući od 19.maja do 15.juna biće predstavljena izložba Narodne biblioteke Srbije „Grafički omnibus“- Ljubomir Ivanović, Mihailo S. Petrov, Đorđe Andrejević Kun. U Zavičajnom muzeju u Novoj Varoši gostuje izložba Narodnog Muzeja Čačak „Lepi Laza između kralja Aleksandra i kraljice Drage“.

U Noći muzeja 19. maja Narodni muzej Užice i Jokanovića kuća biće otvoreni od 18 – 24 časa a za sve posetioce ulaz će biti slobodan.