Dani opštine Požega

06. April 2017
Dani opštine Požega

Nizom kulturnih i sportskih događaja od 3. do 7. aprila obeležava se Dan opštine Požega, kako u javnom prostoru, tako i u institucijama kulture i u školama. Programe zajednički realizuju Kulturni centar Požega,  JP Sportski objekti, Narodna biblioteka Požega i Turistička organizacija Požega.

Proslava je započeta  3. aprila u OŠ „Emilija Ostojić“  promocijom knjige „Urnebesna fizika“ uz učešće autora, dečijeg pisca Branka Stevanovića.

Stoni tennis  igrao se u utorak 4. aprila na Trgu slobode uz poziv „Dođi, da vidimo ko je bolji“, dok je isto veče u saradnji sa Istorijskim arhivom iz Užica otvorena izložba pod nazivom „AD ACTA“.

Treći dan opštinskog jubileja bio je posvećen Dečjem prolećnom karnevalu, dok je u večeranjim satima u organizaciji Narodne biblioteke Požega, Gradska galerija ugostila istoričara Dejana Ristića, koji je sa gostom,  dr Tatjanom Brzulović Stanisavljević predstavio svoju knjigu „Kuća nesagorivih reči“.

Nastavak večeri u Gradskoj galeriji , bio je posvećen predstavaljanu knjige „Izabrana pisma književnika iz Arhivske zbirke Joce Vujić u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković““.

Pretposlednje veče  Kulturni centar Požega priredio je pozorišnu predstavu „Škola za ljubavnike.

Završnica obeležavanja Dana opštine,koja je predviđena za petak, 7. april biće obeležena  Svečanom akademijom od 17 časova. Nakon oficijelnog dela, u kome će govoriti domaćini i gosti pred publikom u Požegi nastupiće i operski pevač Oliver Njego.

Nakon akademije, od 19 časova, na Trgu slobode, biće premijera promotivnog filma o Požegi.

Poklon povodom rođendana Požege svim meštanima i gostima su od 20 sati koncert domaćeg benda “Drum” i nastup legendarne  „YU grupe“ od 21 čas. Ulaz na koncerte je slobodan.

U čast obeleavanja Dana Poege, svakako treba istaći da najstarije pronađene naseobine ovog kraja potiču iz srednjeg neolita (mlađeg kamenog doba), oko 2600 godine pre nove ere.

Prvi pisani pomen Požege kao znatnijeg naselja nalazi se u Defteru iz 1476. godine. Staru Požegu, iz turskog perioda, spalili su užički Turci 1805. godine. Da bi se kasaba preobratila u varošicu, knez Miloš je 12. marta 1832. godine (po starom kalendaru) poslao pismo svom bratu Jovanu iposlao Lazara Zubana, “državnog indžinera”, da sačini urbanistički plan Požege.