I Danino ordenje za sobu narodnih heroja

20. Mart 2018
I Danino ordenje za sobu narodnih heroja

Porodica nedavno preminule Danice Dane Milosavljević,poslednje žene narodnog heroja iz Srbije, predala je njenih 17 ordenja, oko 20 medalja i drugih priznanja na čuvanje Narodnom muzeju u Užicu.

dana milosavljevic

Ovo će upotpuniti fundus od preko 500 odlikovanja u zbirci muzeja, zbog čega sam zahvalan porodici na ukazanom poverenju, istakao je Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja. Plan je da muzej uradi projekat za izradu spomen sobe narodnih heroja u kojoj će svoje mesto naći ordenja i drugih 12 odlikovanih iz Užica (Krcuna, Luna, Dušana Jerkovića, Nade Matić…..) i posebno priznanje Radničkom bataljonu. Gogić kaže da će to biti soba u kojoj će mladi shvatiti kako se brani i čuva sloboda.

2 dana milosavljevic

Uzbuđen sam i ponosan zbog činjenice da smo Danino ordenje i medalje predali na čuvanju Narodnom muzeju gde im je i mesto, a posebno bi bio srećan ako bi se sledili ideali kojima je stremila. Verujem da će se obistiniti amenet koji je ostavila u kome navodi „da će doći nova mladost koja će ukloniti  mrakove kakvi su obuzeli svet“. Razgovarajući sa mladima osećam da i pod ovom užičkom nebeskom kapom odjekuju novi talasi, istakao je Aleksandar Lale Milosavljević, brat partizanske heroine Dane Milosavljević.

Podsećamo, Danica Dana Milosavljević je, pri formiranju Prve proleterske brigade, 22. decembra 1941. godine u Rudom, postala borac-bolničar Treće užičke čete Šumadijskog bataljona. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, a za narodnog heroja proglašena je 1953. godine.

Njen najveći ratni podvig bio je kada je u leto 1944. godine u borbama na reci Ibar sa samo jednim saborcem uništila neprijateljski bunker i zarobila mitraljez.

Nakon što je 26. februara 2018. godine u 93. godini preminula poslednja među ženama iz Srbije koja je nosilac ordena Narodnog heroja Danica Dana Milosavljević na teritoriji cele nekadašnje Jugoslavije sada je živa još jedino Andreana Družina iz Slovenije.

Srbija sada ima jednog preživelog narodnog heroja i to je Petar Matić Duca.