Bez liste čekanja na usluge pomoći starima u Užicu

Autor: B.Kuzmanović
31. Decembar 2023
Bez liste čekanja na usluge pomoći starima u Užicu

Odlaskom u penziju direktorke Gradskog centra za socijalne usluge, Dragice Milosavljević, krajem godine funkciju vršioca dužnosti direktora preuzela je Danka Stojić. Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Užicu, a obrazovanje diplomiranog specijalnog pedagoga stekla je u Beogradu. Radno iskustvo započela je najpre u Zdravstvenom centru Užice, zatim u Domu “Petar Radovanović”, sadašnjem “Domu učenika srednjih škola Užice”.

Gradski centar za usluge socijalne zaštite  koji je osnovan sredinom 2019. godine pruža usluge Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju,  usluge Ličnog pratioca deteta, Personalne asistencije, Savetovališta za porodicu, Inkluzivnog centra, Stanovanja uz podršku za mlade koji se osamostaljuju, Pomoći u kući za starije osobe i Pomoći u kući za decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, navodi na početku razgovora naša sagovornica.

Ona ističe da kada su u pitanju usluge koje se odnose na stare osobe u našem gradu pri Gradskom centru za socijalne usluge funkcioniše Savetovalište za porodicu, Personalna asistencija, Pomoć u kući za starije osobe i pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.


Usluge Gradskog centra za socijalne usluge trenutno ima 36 korisnika koji pripadaju kategoriji starijih osoba. Na poslovima brige o starima angažovano je deset gerontodomaćica-negovateljica i to je trenutno dovoljan broj angažovanih žena za rad na uslugama pružanja pomoći, kaže Stojićeva. Svi angažovani pružaoci usluge prošli su akreditovanu obuku za gerontodomaćice-negovateljice.

Ona ističe da usluge pomoći starima mogu da ostvare sva lica starija od 65 godina i starije osobe sa invaliditetom (preko 65 godina), koje imaju potrebu za uslugom i to podnošenjem zahteva Centru za socijalni rad koji donosi Rešenje i priznaje pravo na uslugu, a Gradski centar dalje sprovodi i pruža dogovorene usluge. Za sada nema liste čekanja, kada su usluge za stare u pitanju.


Zadatak lica angažovanih na poslovima brige o starima je:

  • pomoć u obezbeđivanju ishrane, koja uključuje po potrebi: nabavke namirnica, obezbeđivanje gotovih obroka, priprema lakih obroka, priprema osvežavajućih napitaka, pomoć pri hranjenju;
  • pomoć u održavanju lične higijene i higijene stana, uključujući po potrebi: pomoć pri oblačenju i svlačenju, obavljanju fizioloških potreba, umivanju, kupanju, pranju kose, češljanju, brijanju, sečenju noktiju, pranju i održavanju posteljine, odeće i obuće, održavanju čistoće prostorija, sudova i uređaja u domaćinstvu;
  • pomoć u zagrevanju prostorija, uključujući po potrebi: loženje vatre, čišćenje peći, pomoć u nabavci ogreva;
  • pomoć u zadovoljavanju socijalnih, kulturno-zabavnih i drugih potreba, uključujući: pomoć pri kretanju unutar i van kuće, nabavke novena i knjiga, iniciranje socijalnih kontakta i uključivanje korisnika u prigodne kulturne aktivnosti u jedinici lokalne samouprave, staranje o plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije i sl.;
  • posredovanje u obezbeđivanju različitih vrsta usluga, uključujući po potrebi: posredovanje u popravci vodovodnih, električnih i drugih instalacija, stolarije, uređaja za domaćinstvo, krečenje stana i druge usluge;
  • nabavke i nadgledanje uzimanja lekova i primenu saveta propisanih od strane kvalifikovanih medicinskih stručnjaka i odvođenje na lekarske preglede;
  • saniranje i negu manjih povreda;
  • kontrolu vitalnih funkcija (krvni pritisak, telesna temperatura, nivo šećera u krvi, unošenje i izbacivanje tečnosti i sl.).

Kada je u pitanju briga o starima, najvažnija je podrška i pomoć u svakodnevnom funkcionisanju i obavljanju životnih aktivnosti, kao i uključivanju u aktivnosti života u zajednici, posebno licima koja nemaju dovoljnu ili uopšte nemaju podršku srodnika, kaže Stojićeva.

Na pitanje da li u Užicu ima potrebe za proširenjem usluga koje se odnose na stare, ona kaže da  tu trenutno ima prostora za još par korisnika, ali se proširenje usluge svakako planira za narednu godinu.

U godini pred nama radićemo i na poboljšanju kvaliteta trenutnih usluga i aktivnosti, ali i na proširenje usluge, posebno stavljajući akcenat na seoska područja, zaključuje ona.

Korišćene fotografije Gradskog centra za socijalne ulsuge

 

Projekat “Stari(TI) u Užicu” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Opštine Čajetina. Stavovi izneti u pdoržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.