Deca najbolja investicija u Novoj Varoši

28. Novembar 2017
Deca najbolja investicija u Novoj Varoši

“Srebrna kolevka” koju lokalnim samoupravama dodeljuje “Pokret za decu Tri plus”, pripala je opštini Nova Varoši za podsticaje za rađanje, jer se još od 2009. godine  iz lokalnog budžeta isplaćuju novčane naknade za bebe, dok od 2012. novčane naknade imaju i nezaposlene porodilje.

tri-plus-naslov-300x169

Naknada koja se majkama u Novoj Varoši isplaćuje za prvo dvoje dece iz lokalnog budžeta je 100 000 odnosno 200 000 dinara, dok za ostala iznosi od 300 000 za trećerođeno do 500 000 za peto i svako naredno tek rođeno dete. Takođe nezaposlenim porodiljama se isplaćuju mesečne novčane nadoknade u iznosu od 12 000 dinara za prvorođeno dete i po 3 000 više za svako naredno dete.

Da bi se promene napravile u pravcu porasta nataliteta najbitnije su finansijske naknade, tvrdi predsednik Upravnog odbora “Pokreta za decu Tri plus” Vladica Gavrilović.

 

Dugotrajna ekonomska kriza i druge socio-materijalne okolnosti dovele su do migracija stanovništva Nove Varoši ka većim gradovima.

Sa 47, 4 godine po poadacima Zavoda za statistiku meštani Nove Varoši se svrstavaju među najstarije u Srbiji, pa je ulaganje u decu u ovoj opštini jedina opravdana investicija za budućnost.

tri-plus

Obzirom da se opština Nova Varoš već godinama suočava sa negativnim prirodnim priraštajem jedan od prioriteta lokalne politike godinama unazad je podsticanje povećanja nataliteta. Za ovu namenu godišnje se iz skromne lokalne kase opredeli oko 3,5 % od ukupnog budžeta. Ovo priznanje nam dosta znači i obavezuje da ubudućnosti nastavimo da izdvajamo i više novca, kaže predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Inače,od početka godine u Novoj Varoši rođeno je oko 90 beba, što je ako se uporedi sa prošlom godinom manje za 10 novorođenih. Međutim ako se napravi paralela sa 2009. godinom kada su podsticajne mere uvedene broj novorođenih beba je veći za 50.