Deca opominju da čuvamo vodu

22. Mart 2018
Deca opominju da čuvamo vodu

Literarni i likovni konkurs pod nazivom “Voda nas opominje” koji drugu godinu zaredom sprovode JKP Vodovod i Regionalni centar za usavršavanje prosvetnih radnika trajao je od 23. februara do 16. marta. Zbog velikog broja kvalitetnih radova učenika svih užičkih osnovnih škola, stručne komisije u obe kategorije imale su težak zadatak.

Ana Z

Ana Živadinović, nagrađena je na literarnom konkursu

Među 22 literarna rada prvo mesto pripalo je Dejanu Krsmanoviću, učeniku 4. razreda OŠ “Bogosav Janković” iz Kremana, drugo nagrađeni je rad Davida Bambura, učenika 4. razreda Prve osnovne škole Kralja Petra Drugog, dok je treća nagrada pripala Ani Živadinović, učenici drugog razreda OŠ “Dušan Jerković”.

Na likovni konkurs stiglo je 127 radova, a najbolje ocenjeni je crtež Tamare Spasojević, učenice 4. razreda iz  Prve osnovne škole Kralja Petra Drugog, drugoplasirani je rad učenice 8. razreda OŠ “Bogosav Janković” Mine Cvijović, a treću nagradu dobila je Vera Kozlovar, učenica 5. razreda OŠ “Aleksa Dejović” iz Sevojna.

Voda je značajna zbog biljaka, životinja i ljudi i zato je važno da je čuvamo kako bi sva živa bića živela, poručuje Tamara Spasojević vršnjacima ali i starima da ne bacaju smeće jer to najviše zagađuje prirodu.

Voda je značajna jer je koristimo za piće zbog čega moramo da je čuvamo ali i da očistimo ono što je zaprljano, kaže David Bambur.

Bez vode nema života na zemlji, svesna je Vera Kozlovar, dok Ana Živadinović podseća da je voda tečnost bez ukusa, mirisa i boje koja se lako zagađuje. Veruje da će njene generacije odgovornijim ponašanjem uspeti da poprave stanje voda koje im ostavljamo u nasledstvo. Poručujem vršnjacima i starijima od sebe da kad god vide neko smeće u vode da ga izvade i bace u kantu, kaže ona.

crtezi

Nagrađeni radovi na likovnom konkursu

Prošle godine počeli ove godine masovniji odziv što je dokaz da deca zaista razmišljaju na ovu temu što i jeste bio naš cilj, kaže Milka Protić, izvršna direktorka za pravne poslove u JKP Vodovod. Konkurs je podsticaj i opomena i za nas koji  rukovodimo gradskim komunalnim preduzećem u čijoj nadležnosti je isporuka bezbedne o kvalitetne vode za piće, da dodatno vodimo računa o vodi kao prirodnom resursu. Obezbediti kvalitetnu vodu za piće je jedan od ključnih svetskih problema 21. veka. Mu u Užicu se trudimo i sigurni smo da je voda sve kvalitetnija što potrekljuje podatak da u poslednje dve godine nismo imali nikakvih incidenata, što je znak da smo se ozbiljno posvetili rešavanju ovog problema, istakla je ona.

Inače, likovni i literarni konkurs JKP “Vodovod” i RCU raspisuju povodom Svetskog dana voda koji se širom sveta obeležava 22. marta kako bi se podigla svest o značaju i očuvanju voda i podsetilo na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Ovaj datum ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine, a od 1993. u svetu počinje obeležavanje tog ekološkog datuma.