Deca su najosetljivija na visoke temperature

Autor: bebac.com
22. Jul 2022
Deca su najosetljivija na visoke temperature

Područje cele Srbije i Balkana zahvatile su tropske vrućine, a prema najavama RHMZ očekuje se veoma toplo vreme sa maksimalnim temperaturama od 34 do 38 °S. Subota će biti najtoplije dan, a lokalno se očekuje i oko 40 °S. U nedelјu i početkom naredne sedmice na severu Srbije manji pad temperature.

Zaštitite najmlađe od sunca:

Kreme sa zaštitnim faktorom

Za decu do šest meseci starosti nisu preporučljive. Međutim, kad sunce ne peče, slobodno s detetom bućnite u vodu. U tom slučaju svakako morate naneti bebi zaštitnu kremu ili losion, samo nemojte preterati s količinom. I brzo se vratite u hlad.

Nosiljke, kolica

Uklonite dodatne slojeve podstave na kolicima ili nosiljkama jer se one na vrućini dodatno ugreju; leti je naročito dobro u kolica ili nosiljku staviti pamučni čaršaf. 

Naočare za decu 

Oči novorođenčeta i bebe vrlo su osetljive. Zato izbegnite kupovinu slatkih, šarenih naočara s bilo kojeg štanda; velika je verovatnoća da su od jeftine plastike koja detetu može samo štetiti, pa se ipak pre konsultujte s lekarem i držite se naočara proverenih robnih marki.

Oprez s klimom

Koristite klima uređaje tako da temperatura u prostoru, automobilu bude pet do sedam stepeni manja od spoljne temperature.

Ne prekrivajte kolica 

Prekrivanje dečjih kolica pelenom, gazom, ćebetom ili nečim sličnim može imati fatalne posledice


Ne ostavljajte dete u autu, čak ni u hladu!

Jeste li znali da telesna temperatura dvogodišnjaka može da naraste i do 40 stepeni nakon samo sat vremena provedenih u automobilu? Zato nemojte ostavljati dete u kolima.


Dodatni saveti

Lekari, nutricionisti i meteorolozi stalno apeluju na građane, naročito na roditelje s decom i hronične bolesnike, kako da se zaštite i lakše preguraju takve dane.
 
 
 DOSTA TEČNOSTI –  velike količine tečnosti, pre svega vode i sokova od svežeg ceđenog voća,
 LAGANA ODEĆA – garderoba od prirodnih materijala
 OSVEŽAVAJTE SE – tuširanja i kupanja u bazenu, reci ili bilo gde gde se možete rashladiti
 NE IZLAZITE BEZ PREKE POTREBE – ovo je teško, ali nemojte izlaziti napolje u najtoplijem delu dana. Ako pak morate, obavezno nosite flašicu vode sa sobom.

Prepoznajte znake toplotnog udara

Toplotni udar preti na velikim temperaturama, bilo da ste unutra ili napolju. Glavna razlika između sunčanice i toplotnog udara jeste ta što toplotni udar osoba može da dobije i kad nije na suncu.
  • ubrzano disanje
  • ubrzan puls
  • povišena telesna temperatura
  • osećaj slabosti
  • suva koža
  • izostanak znojenja
  • nizak krvni pritisak
  • vrtoglavica
  • žeđ