Deca svesna značaja čistog vazduha, vode, drveća…

Autor: uzice.rs
05. Jun 2021
Deca svesna značaja čistog vazduha, vode, drveća…

Polaznici vrtića Bambi uz podršku Grada Užica obeležili su 5. jun Svetski dan zaštite životne sredine. Crtežima na Gradskom trgu oni su pokazali da su svesni značaja čistog vazduha, vode, drveća…Pokazali su i da znaju kako se pravilno odlaže otpad i na koji način se može dalje tretirati, jer po rečima Branke Zagorčić iz Predškolske ustanove Užice sa decom se na ove teme priča svakodnevno.

“Radimo dosta sa ambalažnim materijalom, nestruktuiranim materijalom koji koristimo u igri, a kasnije ga odlažemo za reciklažu. Deca su upućena dosta, idemo u šetnje, roditelji sa njima dosta razgovaraju o tome, svi kući imaju kante za razdvajanje otpada. Inače 5. jun Svetski dan zaštite životne sredine Predškolska ustanova obeležava svake godine sedmicom koju nazivamo ekološkom nedeljom. Ove godine smo odlučili da se bavimo reciklažom, sa decom razgovaramo koliko je ona bitna za očuvanje životne sredine. Na tu temu deca će kući razgovarati i sa svojim roditeljima, raspremiće svoje sobe pa će sav materijal koji je nestruktuiran i nepotreban doneti da zajedno odlažemo. Planirano je i uređenje dvorišta vrtića, oplemenjivanje prostora novim cvećem, a deca će sa vaspitačima i u ekološke patrole.”

Svetski dan zaštite životne sredine ove godine obeležava se pod sloganom “Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi”, podseća Nada Jovičić član Gradskog veća za zaštitu životne sredine i turizam. To je, kako kaže, važan datum kada posebno treba naglasiti značaj svih aktivnosti vezanih za zaštitu okruženja u kome živimo.

“U toku ove godine na teritoriji grada biće pošumljeno dva hektara raspoloživog prostora. Pored toga, posle uvođenja primarne selekcije otpada u domaćinstvima radiće se na uspostavljanju kvalitetnog sistema za upravljanje kabastim otpadom. Kvalitet vazduha povećavamo i merama eneregetske efikasnosti .”

U organizaciji kompanije Generali Srbija uz podršku Grada Užica danas je očišćen park kod kasarne u Krčagovu.