Dijabetes ne boli, ali utiče na porodicu

16. Novembar 2018
Dijabetes ne boli, ali utiče na porodicu

Tema Svetskog dana dijabetesa 2018. godine je “Dijabetes i porodica” i obeležen je pod sloganom “Dijabetes utiče na porodicu”. U Domu zdravlja u Užicu održana je preventivna akcija merenja šećera u krvi i predavanja lekara i nutricionista.

tribina

Prema poslednjim zvaničnim podacima u Užicu sa dijabetesom živi 5 600 registrovanih obolelih. Ovome treba dodati i određeni procenat onih koji nemaju zvaničnu dijagnozu, ali imaju povećane šećere što dovodi do cifre od oko šest hiljada građana Užica. Za ukupnu populaciju u Užicu ovo je veliki broj, koji govori da živimo u teškim uslovima zbog čega smo izloženi stalnom stresu, al i da se nezdravo hranimo i da nemamo dovoljno fizičke aktivnosti, kaže doktorka Milijana Marković, lekar opšte prakse koja svakodnevno radi sa pacijentima obolelima od šećerne bolesti.

All-focus

dr Milijana Marković Foto–URP

Ona dodaje da je jednom utvrđena dijagnoza dijabetesa trajno stanje, tvrdeći da se ova bolest samodisciplinom obolelog i njegovom spremnošću na saradnju sa lekarima dugotrajno može držati pod kontrolom.

U Savetovalištu za dijabetes kroz razgovore sa pacijentima trudimo se da im sugerišemo kako i zašto se pridržavaju zdravih stilova života (zdrava ishrana, fizička aktivnost, manje stresa) čime značajno mogu da ublaže komplikacije i odlaže prelazak na insulin.


Tip 1 dijabetesa pogađa osobe do 35 godine života, dok je Tip 2 karakterističan za starije osobe od 35 godina. Mlađi dijabetes uglavnom dobijaju usled uticaja genetike, nakon različitih stresnih situacija.  Važno je da je porodica uključena zbog razvijanja zdravih navika.


 

Savetovalište za dijabetes na drugom spratu Doma zdravlja u Užicu radi utorkom i četvrtkom od 13 do 15 časova i od 19 do 20 časova. U ovim terminima pacijenti ili članovi njihovih porodica mogu se informisati o ishrani, insulinima, pravilima fizičke aktivnosti kod dijabetičara. U Savetovalištu se rade i  skrining pregledi onih koji pripadaju rizičnim grupama.

Dijabetes je bolest koja ne boli, ali koja vremenom oštećuje krvne sudove i nerve, tako da dolazi do razvijanja različitih komplikacija, što kod pojedinih deluje i na psihu.

All-focus

Milenka Perišić, predsednica Udruženja dijabetičara Užica Foto–URP

Ističući da je ove godine Svetski dan borbe protiv dijabetesa posvećen dijabetesu i porodici Milenka Perišić,predsednica Udruženja dijabetičara grada Užica, koja polovinu svog života živi sa dijabetesom kaže da ovu bolest lakše podnosi zahvaljujući podršci koju ima od ćerke, koja je takođe dijabetičarka i supruga, ali i šire familije.  Oni sa kojima dijabetičar živi moraju biti upoznati sa hipo i hiper glikemijama, polineuropatijom  i drugim propratnim poteškoćama sa kojima su suočavaju oboleli od šećerne bolesti, a koje svako pojedinačno različito podnosi. Sam dijabetičar najbolje edukuje članove svoje porodice da prepoznaju i da znaju kako da reaguju u situacijama određenih zdravstvenih promena, poručuje Perišićka.

Ponosna je što upravo u dane obeležavanja Svetskog dana dijabetesa, 14. novembra može da nagovesti da će Udruženje dijabetičara Užica koje je osnovano 2007. godine uskoro konačno rešiti problem sa prostorom. Upravo na dan akcije od čelnika Zdravstvenog centra i Doma zdravlja Užice dobili smo obećanje da će u Anti tuberkuloznom dispanzeru biti obezbeđena jedna prostorija za rad Udruženja dijabetičara, o čemu ćemo javnost preciznije upoznati nakon sastanka koji uskoro očekujemo, zaključila je Milenka Perišić, predsednica.