Dodatna IPARD sredstva za poljoprivrednike

23. Januar 2019
Dodatna IPARD sredstva za poljoprivrednike

Preraspodelom sredstava u budžetu obezbeđeno je dodatnih 3,3 miliona evra za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za preradu i marketing u okviru IPARD programa, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Poljoprivrednicima su na raspolaganju i nove mogućnosti za investicije i lakše ispunjavanje određenih uslova u sektoru voća i povrća, kao i mesa, objašnjeno je u saopštenju.

U sektoru voća i povrća, na poljoprivrednim gazdinstvima do 15 hektara ubuduće će se proveravati standardi samo u sektoru investicije na koje se zahtev odnosi, a ne na celom gazdinstvu.

Uslov za poljoprivredna gazdinstva od dva do 20 hektara jagodičastog voća i od pet do 100 hektara drugog voća proveravaće se na kraju investicije, osim u slučaju skladišnih objekata, gde uslovi moraju biti zadovoljeni na početku investicije.

Kada je reč o povrću, umesto dosadašnje gornje granice do 50 hektara, novi maksimum je 100 hektara otvorenog prostora za proizvodnju povrća na kraju investicije.