Dokumentarac „Prilagođeni” na festivalu Visions du Réel i na Martovskom festivalu

Autor: Nezavisni filmski centar Filmart
17. April 2023
Dokumentarac „Prilagođeni”  na festivalu Visions du Réel i na Martovskom festivalu

Kratki dokumentarni film „Prilagođeni“, Dejana Petrovića, biće prikazan na prestižnom međunarodnom festivalu Visions du Réel u Švajcarskoj, kao i na jubilarnom 70. Martovskom festivalu u Beogradu.

 „Prilagođeni“ Dejana Petrovića imaće švajcarsku premijeru u programu Doc Alliance Selection na prestižnom međunarodnom festivalu Visions du Réel, koji će biti održan od 21. do 30. aprila u Nionu. Takođe, domaća publika je imala priliku da pogleda film u okviru takmičarskog programa ovogodišnjeg Martovskog festivala – selekcija dokumentaraca do 50 minuta.

Nakon svetske premijere u Amsterdamu, na festivalu IDFA u novembru 2021. godine, film je prikazan na oko četvrdeset festivala širom sveta i do sada je osvojio sedam nagrada.

„Prilagođeni” je kratkometražni dokumentarac koji nam otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi, mesto u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice, uhvaćene na periferiji grada. Uspostavljanjem paralele između azila za pse i društva i prikazivanjem procesa dresure pasa, film ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom.

Zahvaljujući Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jednom od tri zatvora u Evropi u kome se sprovodi program resocijalizacije osuđenika putem obuke pasa i jedinom u Evropi u kome postoji prihvatilište za pse u samom zatvoru.

Producent, reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije Dragan Vildović, dok montažu potpisuju Aleksandar Uhrin i Aleksandar Popović. Snimatelj i dizajner zvuka je Nikola Cvijanović, a muziku je komponovao Vojin Ristivojević.

Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart” i producentske kuće Cinnamon Films, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

Važne online adrese:

–          Sajt filma: www.film-art.org/adjusting

–          Trailer filma: https://youtu.be/lbinlGYpDlo

–          Strana filma na festivalu Visions du Réel: www.visionsdureel.ch/en/film/2023/adjusting/

Autor fotografija—Milica Đorđević