Dolazi zima….

Autor: uzickarepublikapress.rs
20. Decembar 2021
Dolazi zima….

Zima za stanovnike na severnoj Zemljinoj polulopti počinje u utorak 21. decembra u 16 sati i 59 minuta, saopštavaju iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ iz Beograda. U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje leto. Na dan početka zime, obdanica je najkraća, a noć najduža.

Tog dana, Sunce u Beogradu izlazi u 7, 12, a zalazi u 15, 59, što znači da će obdanica trajati 8 sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta.

Inače, po meteorološkom kriterijumu zima je počela 1. decembra 2021. i trajaće do 28. februara 2022, a po klimatološkom kriterijumu – od 24. novembra 2021. do 9. marta 2022.

Podsećamo da su godišnja doba prema meteorološkom kriterijumu podeljena striktno po mesecima i to tako što svako od njih traje po tri meseca. Međutim, ta podela vrši se iz praktičnih razloga – radi obrade i analize meteoroloških podataka na osnovu četiri godišnja doba jednakog trajanja.

Klimatološki kriterijum određen je kombinovanjem kretanja srednjih dnevnih i maksimalnih temperatura po mesecima u godini za dato područje.  Ovde je važno naglasiti da je podela prema klimatološkom kriterijumu najrealnija (najkvalitetnija) i najrelevantnija za ocenu godišnjih doba jer je određena na osnovu kretanja temperatura u sklopu njihovog analiziranog godišnjeg toka.