Domaći ukusi za svetsko tržište

25. Novembar 2017
Domaći ukusi za svetsko tržište

Na 12. Sajmu etno hrane i pića, koji se danas završava u Beogradu, na brendiranom štanda u okviru štanda Privredne komore Srbije- zapadne Srbije predstavili su se i proizvođači mesnih i mlečnih prerađevina, meda, proizvođači sokova i rakije, proizvođači začinskog bilja i trava sa područja Zlatiborskog okruga.

Sajam dobra

Tradicionalni ukusi sa područja Zlatiboirskog okruga uvek izazivaju interesovanje kupaca Foto–V.P.

Posetioci sajma mogli su tako da uživaju u ukusima PG Stojanović iz Mačkata, „Naša Zlatka“ iz Krive Reke, da degustiraju proizvode PG Ojdanić iz Ravni i Destilerije Stara Zlatiborka plus iz Užica a posetu zaslade suvim šljivama punjenim orasima i prelivenim medom, novim proizvodom koji na tržište plasira “Sofi voće” iz Prijepolja.

Slatko i zdravo- domaće suve šljive, med i orasi iz Sedobra proizvod "Sofi voće" Foto--V.P.

Slatko i zdravo- domaće suve šljive, med i orasi iz Sedobra proizvod “Sofi voće” Foto–V.P.

Beogradski sajam etno hrane i pića je dobra prilika za promociju proizvođača prehrambenih proizvoda specifičnih za pojedine oblasti i koji su pripremljeni od organski gajenih sirovina na tradicionalan način u ograničenim količinama.

Cilj promocije je njihova veća zastupljenost u ishrani, izvozu, proširenju proizvodnje, zaštite imena i receptura, obezbeđivanja ulaganja u proširenje proizvodnje, čuvanja tradicije, poboljšanja kulture ishrane i zdravlja stanovništva.

U okviru štanda Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Užica juče je održana prezentacija PLANINSKA ČAJANKA na kojoj je priređena degustacija čajeva od lekovitog bilja u kombinaciji sa proizvodima od heljde i džemova od jagodastog voća sa planina targetiranog područja i dolina Drine i Save.

Ojdanicka

Kozji proizvodi porodice Ojdanić iz Ravni sve traženiji na tržištu Foto–V.P.

Na štandu Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Užica poslednjeg dana sajma biće priređena promocija „etno klasik koktela“, odnosno lokalnih proizvoda u klasik koktelima i planinskih zalogaja pod zajedničkim nazivom OKUSI PLANINU. Degustaće se kačamak sa kajmakom i koprivom, priganice sa plevaljskim sirom i zlatiborskom pršutom, heljdin kolač sa malinom iz doline Lima i drugi specifični ukusi.

Inače, na 12. Sajmu etno hrane i pića učestvovalo je više od 300 izlagača koji su  predstavili više od 2.000 različitih prehrambenih proizvoda.

Regionalni karakter manifestacije potvrđen je ove godine nastupom grčkih proizvođača, Privredne komore Hanje sa Krita, kao i učešćem proizvođača grčkih vina i poslastica, crnogorskih prozvođača koju nastupaju u klasteru “Probaj domaće”, kao i izlagača iz Republike Srpske.

U okviru manifestacije održana je i Konferencija o međunarodnoj saradnji zemalja Regiona u organizaciji Zadružnog saveza Srbije na kojoj su učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, zadružnih saveza zemalja regiona, FAO, EBRD i Ambasada Španije i Italije.