Dovoljno mesta za buduće srednjoškolce

16. Jun 2018
Dovoljno mesta za buduće srednjoškolce

Na području Zlatiborskog okruga u 106 odeljenja moći će da se upiše 3 116 budućih srednjoškolaca. Najviše odeljenja i različitih obrazovnih profila upisaće Tehnička škola Užice. Osmaci koji imaju pozitivan uspeh završni ispit iz maternjeg jezika polagaće u ponedeljka, 18. juna, u utorak 19. juna test iz matematike, dok će u sredu 20. juna rešavati kombinovani test.

deca-prijemni

Novina je što je ove godine smanjen broj bodova koje učenici mogu “poneti” iz osnovne škole, a maksimum je 60. I prijemni testovi se o dove godine drugačije ocenjuju, pa tako test iz srpskog i matematike nosi po 13, a kombinovani, umesto dosadašnjih 10 – 14 poena

Grad- opština Broj učenika 8. razreda
Užice (grad) 761
Arilje 184
Bajina Bašta 280
Kosjerić 126
Nova Varoš 139
Požega 285
Priboj 259
Prijepoje 390
Sjenica 380
Čajetina 144

Tabelarni prikaz broja učenika osmih razreda na području grada Užica i svih opština Zlatiborskog okruga

U sedam užičkih srednjih škola Konkursom je odobren upis u 38 odeljenja sa 1 096 slobodnih mesta i 32 obrazovna profila, navela je mr Ljubinka Krvavac, rukovodilac Školske uprave Užice.

tehnicka-skola-uzice-2

Najviše učenika  upisaće se u Tehničkoj školi 270 učenika,  u Užičkoj gimnaziji 230, u Medicinskoj školi, Ekonomskoj i Tehničkoj školi “Radoje Ljubičić” po 180 učenika. Očekuje se da će biti popunjeno 1 096 slobodnih mesta u Užicu, dok je broj mesta na region 3 116 koji će biti raspoređeni u 106 odeljenja.

Novi obrazovni profili otvoreni su Tehničkoj školi u Bajinoj Bašti (turističko-hotelijerski tehničar), u Kosjeriću (obrazovni profil trgovac), Tehnička škola u Novoj Varoši (kuvar i konobar), Poljoprivredna škola u Požegi (operater u prehrambenoj industriji, prerađivač mleka, cvećar-vrtlar), a Tehnička škola u Požega (komercijalista, turističko-hotelijerski tehničar, tehničar za kompjutersko upravljanje ( CNC mašina). Gimnazije u Prijepolju i Užicu upisaće po jedno odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, a u Čajetini komercijalista i turističko-hotelijerski tehničar.

cajetina

Srednja škola Obrazovni profil (dualni model) Broj učenika
Tehnička škola- Užice 1.    operater za preradu metala,

2.    operater za izradu nameštaja

30

 

30

Tehnička škola Prijepolje Modni krojač 30
Tehničko-poljoprivredna škola Sjenica Modni krojač 30
Tehnička škola Požega 1.    bravar-zavarivač

2.    mehaničar motornih vozila

15

15

Tehnička škola Nova Varoš 1.    konobar

2.    kuvar

15

15

Za prijemni ispit u Umetničkoj školi prijavilo se 53 učenika, a u Muzičkoj školi 18 učenika. Za informatička odeljenja u Užičkoj gimnaziji prijavila su se 52 učenika, u Gimnaziji „Sveti Sava“ u Požegi 58 učenika i u Prijepoljskoj gimnaziji 35 učenika.

Iz Školske uprave u Užicu učenicima i roditeljima savetuju da ne paniče jer ima dovoljno slobodnih mesta i velika je ponuda različitih obrazovnih profila i da realno sagledaju i usaglase svoje želje i mogućnosti  u skladu sa postignutim rezultatima.

Tokom tri dana prijemnih ispita učenici bi trebalo da budu opušteni, koncentrisani na rad i da što uspešnije urade testove znanja.

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele učenika po školama i obrazovnim profilima je 8. jula 2018. godine. Prvi upisni krug je 9 i 10.jula, osim za muzičke škole, a drugi upisni krug je 12. jula za preostala slobodna mesta.