Duvan jednako bolest

31. Maj 2018
Duvan jednako bolest

 

Povodom obeležavanja 31.maja, Svetskog dana bez duvana, Zavod za jevno zdravlje Užice u saradnji sa Savetom za zdravlje grada Užica, organizovao je predavanje na temu “Duvan i bolesti srca i krvnih sudova”. Ove godine kampanja ima za cilj da ukaže na pušenje kao faktor rizika za kardiovaskularne bolesti kao i na značaj razvoja politike prevencije u svim aspektima društva, sa posebnim akcentom na lokalne samouprave i zdravstvene ustanove primarne zdravstvene zaštite.

20180531_101513

Država po obavezi Konvencije o kontroli duvana, sprovodi niz mera kao što je i Zakon o zaštiti od izloženosti duvanskom dimu, praćenje prisutnosti duvana među stanovništvom i normi o pakovanju cigareta ali sve te mere i dalje nisu dovoljne. Pušenje u Srbiji i dalje nije zabranjeno u svim javnim prostorima niti reklaamiranje duvanskih proizvoda na mestima gde se prodaju.

 

“Posle visokog krvnog pritiska, duvan je najveći faktor rizika za oboljevanje srca i krvnih sudova. Svake godine u svetu umire sedam miliona ljudi zbog posledica upotrebe duvana a među njima su i nepušači koji su izloženi duvanskom dimu. Srbija je zemlja sa visokim procentom pušača, 38% muškaraca i 34% žena što je zabrinjavajući procenat imajući u vidu da cigarete konzumira i veliki broj mladih”, kaže dr Mirjana Filipović, načelnik Odeljenja za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Užice.

20180531_101047

Posle duvanskog dima, doktorka Filipović ističe štetnost korišćenja nargila što predstavlja ogromnu pretnju ponajviše za mladu populaciju koja sve više konzumira ovaj izuzetni štetan proizvod. Jedna seansa korišćenja nargile ima štetnost konzumacije 100 cigareta, što je ozbiljna pretnja za zdravlje konzumenata.

 

Mnogo je izazova koji stoje pred čitavom zajednicom pa je, pored zdravstvenih institucija, od izuzetne važnosti uključivanje I predstavnika vlasti i Saveta za zdravlje, od republičkog do lokalnog nivoa, kako bi svi dali maksimalan doprinos u borbi protiv duvana i unapredili zdravstvenu sliku građana.

20180531_101118

“Lokalna samouprava se aktivno uključila u rešavanje posledica korišćenja duvana pre svega tako što je podržala otvaranje kardiohirurgije u Opštoj bolnici Užice. Kada je preventive u pitanju organizujemo tribune za učenike svih uzrasta. Što se tiče poštovanja zakonske regulative o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru ona se na žalost malo poštuje“, kaže Vidoje Drndarević, predstavnik Saveta za zdravlje grada Užica.

 

Jedan dinar uložen u prevenciju izjednačava se sa sedam uloženih u lečenje posledica. Za razliku od razvijenih zemalja gde se dosta napredovalo u smanjenju broja pušača i prevenciji oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, u Srbiji je “ravna linija” kada je u pitanju pušenje a broj obolelih beleži znatan porast pa smo još uvek više opredeljeni ka lečenju nego preventivi.