Dve decenije postojanja i rada Udruženja multiple skleroze Zlatiborskog okruga

Autor: uzice.rs
18. Maj 2023
Dve decenije postojanja i rada Udruženja multiple skleroze Zlatiborskog okruga

U prisustvu predstavnika Društva multiple skleroze Srbije, grada Užica, opštine Čajetina, Opšte bolnice Užice, gradskih udruženja osoba sa invaliditetom i udruženja iz Beograda, Niša, Kragujevca, Aranđelovca, Valjeva, Leskovca, Vranja, Inđije i Kruševca kao i ostalih udruženja i pojedinaca obeležen je značajan jubilej Udruženja multiple skleroze Zlatiborskog okruga, 20 godina postojanja i rada.

Borba protiv bolesti je uvek lakša ako je zajednička i to odlično znaju u Udruženju multiple skleroze Zlatiborskog okruga sa sedištem u Užicu, koje je osnovano pre 20 godina, sa ciljem da pruži svaku vrstu moguće podrške obolelima. Prema rečima Drage Petković sekretara udruženja koje trenutno broji 158 članova najveća je hrabrost je biti ono što jesi, nositi breme života, i zajedno sa njim pomoći onima čiji je teret možda i veći i teži.

“Tamo gde staje struka, nastavljamo mi, koji se najbolje međusobno razumemo. Poznavajući se, znamo da je ovaj dan, možda i jedini u dužem periodu gde ćemo se osećati ravnopravno, uvaženo i srećno. Zato ćemo činiti sve, da sada, surtra i zauvek oboleli od multiple skleroze žive bolji i kvalitetniji život”.

“Svetski dan obolelih od multiple skleroze i jubilej Udruženja, 20 godina postojanja, je pravi trenutak da još jednom ukažemo na neophodnost podizanja svesti o multiple sklerozi kao globalnom problemu”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Kao društvo imamo obavezu da učinimo sve da se oboleli ni jednog trenutka ne osete manje vrednim i važnim članovima naše zajednice. Zbog toga se radujemo uvek što su naši sugrađani oboleli od ove bolesti uključeni u društvene aktivnosti kad god to okolnosti dozvoljavaju. Grad će, u skladu sa mogućnostima podržavati vaše aktivnosti i nikada nećemo dozvoliti da se osećate zapostavljenima. Vi najbolje znate koliko je potrebno biti uporan, istrajan i hrabar u suočavanju sa bolešću. Hrabrite jedni druge, budite jedni drugima oslonac, ne odustajte nikada, a mi ćemo biti tu da vam pružimo svaki vid podrške”, poručila je gradonačelnica.

Predsednica Društva multiple skleroze Srbije Jasmina Brajković poručila je obolelima da se bore i što intenzivnije komuniciraju sa svojom zajednicom, posebno istakavši značaj postojanja užičkog udruženja u protekle dve decenije.

O novim terapijama koje usporavaju progresiju bolesti, smanjuju učestalost pogoršanja i značajno poboljšavaju kvalitet života obolelih govorila je načelnica odeljenja Neurologije Opšte bolnice Užice dr Mira Gavrić Kezić. Prema njenim rečima u ovom trenutku u našoj zemlji su zahvaljujući naporima Ministarstva zdravlja i RFZO-a dostupni najsavremeniji lekovi. Kao posebno značajno istakla je i da je važno lečenje početi odmah po uspostavljanju dijagnoze.

Ovaj dan bio je i prilika da se Udruženje multiple skleroze Zlatiborskog okruga zahvali onima koji su osetili, razumeli i pružili podršku osobama obolelim od multiple skleroze. Njima su uručene zahvalnice sa željom da saradnja i uzajamna podrška budu deo zajedničke budućnosti.

Multipla skleroza je hronična bolest koja zahvata centralni nervni system i koja ima veoma nepredvidiv i promenljiv tok. Od ove bolesti u svetu boluje preko 2,5 miliona, a u Srbiji više od 9.000 ljudi. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Žene inače oboljevaju dva puta češće nego muškarci. Zbog progresije bolesti, veliki broj obolelih su u invalidskim kolicima, ili imaju status osoba sa invaliditetom.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs