Dve decenije pršutijade u Mačkatu

14. Februar 2020
Dve decenije pršutijade u Mačkatu

Ovogodišnja, 20. po redu smotra proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog kraja, popularna „Pršutijada “, svečano je otvorena 14. februara 2020. u 11 časova u Mačkatu. U prisustvu proizvođača i mnogih posetilaca manifestaciju je  otvorio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, a svečanost otvaranja upotpunio je bogat kulturno-umetnički program kao i nastup trubačkog orkestra.


Već tradicionalno „Pršutijadu“ organizuje Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga u saradnji sa opštinom Čajetina, uz podršku „Zlatiborskog eko agrara“, Turističke organizacije Zlatibor i Sportskog centra Čajetina. U okviru sajamskog prostora
posetiocima je izloženo i kupcima po specijalnoj ceni ponuđeno najbolje dimljeno meso iz seoskih sušara ovog kraja: goveđa i svinjska pršuta, slanina, kobasica, ovčija stelja.

Na otvaranju „Pršutijade“ proglašeni su ovogodišnji pobednici, po izboru stručne ocenjivačke komisije. Najbolji po kategorijama su:

– goveđa pršuta – Mitar Marić

– svinjska pršuta – Radomir Šopalović

– ovčija stelja – Dušan Stojanović

– slanina – Dragoljub Šopalović

– domaća kobasica – Ružica Stojanović.

Ideja za pokretanje „Pršutijade“ proistekla je iz tradicije proizvodnje pršute kao specifičnog proizvoda zlatiborskog kraja, sa ciljem da se doda vrednost proizvodu koji se tradicionalno proizvodi na uskom području, standardizuje kvalitet, zaštiti geografsko poreklo, očuva pašni tov i vrhunskom proizvodu obezbedi promocija.

„Pršutijada“ po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija. Trodnevni događaj poseti preko 10.000 posetilaca iz čitave zemlje i sve je posećeniji poslednjih godina, tako da se slobodno može reći da Mačkat je u periodu „Pršutijade“ centar gastronomskog uživanja i doživljaja, kako Zapadne Srbije, tako i šire.

Sajam suvomesnatih proizvoda biće otvoren do ponedeljka, 16. Februara 2020., a sve posetioce, pored proverenog kvaliteta i velikog izbora mesnih delikatesa, očekuju i vredne nagrade: paket pršute, paket slanine i paket domaće kobasice, u okviru nagradne igre koja traje u toku manifestacije.