E dnevnik u tri užičke škole

28. Avgust 2017
E dnevnik u tri užičke škole

Osnovna škola Slobodan Sekulić i srednje Medicinska i Tehnička jedine su tri škole na području Zlatiborskog okruga u kojima će od 1. septembra papirni dnevnik biti zamenjen elektronskim. Deo projekta  “E-prosveta” tokom nastupajuće školske godine sprovodiće u ukupno 60 škola u Srbiji,  Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja i Ministarstvo prosvete sa ciljem da školski sistem u Srbiji uhvati korak sa razvijenim zemljama.

prva grupa

Profesori Medicinske škole na obuci za korišćenje E dnevnika Foto–URP

Papirni dnevnik za učenike od drugog do osmog razreda osnovnih škola koje su u projektu otići će u istoriju, dok će se u srednjim školama zbog zakonskih propisa voditi dvostruka evidencija, kaže Aleksandar Milosavljević, profesor tehničkog i informatike iz Prve osnovne škole kralja Petra II iz Užica koji je koordinator u nacionalnom projektu. Ističe da se ceo sistem trenutno prilagođava našem obrazovnom sistemu, predmetima i podelama odeljenja na grupe u srednjim stručnim školama, kako bi sve bilo spremno za start nove školske godine.

Ključne prednosti za učenike su što će dobiti iskorišćenije vreme na času i što će predmetni nastavnici imati uvid samo u ocene koje oni daju. Softver nudi niz gotovih rešenja tako da će nastavnici odnosno profesori jednostavno upisivati časove i učenike koji nisu prisutni. Roditelji će putem SMS-a ubuduće imati apsolutni uvid u ocene, izostanke i vladanje.

Aco koordinator

Aleksandar Milosavljević, nacionalni koordinator obučavaće i nastavnike OŠ “Slobodan Sekulić” i profesore Tehničke škole Foto–URP

Iako elektronski dnevnik već funkcioniše u svim zemljama u okruženju, đaci i profesori u Srbiji stići će da uhvate korak sa savremenim prosvetnim sistemima, jer će u primeni biti najnovija verzija koje poseduje nekoliko nivoa informacione zaštite, tvrdi Milosavljević.

Nastavnici i profesori će imati svoje šifre koje će samo lično koristiti, a administratori će u kontinuitetu otklanjati eventualne nejasnoće i pratiti ceo proces. Svi validni podaci će se čuvati na hard diskovima.

Bogdanka Đorđević, direktorka Medicinske škole veruje da elektronska forma unosa ocena neće smanjiti komunikaciju na relaciji roditelji- profesori i da će većina roditelja brzo uvideti prednosti informacionih tehnologija.

Bogdanka

Informaciono društvo podrazumeva brojne praktične promene kojima se prosvetni radnici moraju prilagođavati, smatra Bogdanka Đorđević, direktorka Medicinske škole Foto–URP

Ističući da je kolektiv škole koja je nosilac Svetosavske nagrade, u proseku mlad očekuje da će svi jednostavno prihvatiti novine i odgovorno pristupiti celom procesu primene.

Odeljenskim starešinama će u startu biti teže ali će na kraju školske godine na klik  dobijati srednje ocene, a imaće i formu za štampanje svedočanstava što će pojednostaviti obaveze u junu, veruje Đorđevićeva, koja očekuje da će kroz ovaj projekat škola dobiti i dodatnu opremu.

 

Bojana Milivojević, profesorka stručnih predmeta u Medicinskoj školi kaže da joj je tokom obuke sve shvatila i da je kroz par koraka sagledala kako funkcioniše E-dnevnik. Veruje da ukoliko u praksi ne bude nikakvih tehničkih problema ništa drugo je ne može iznenaditi, već da će joj elektronski dnevnik olakšati i omogućiti funkcionalnije časove.

Bojana

E dnevnik će profesorima omogućiti funkcionalniju nastavu, smatra profesorka Bojana Milivojević (u sredini) Foto–URP

Inače, posle pilot projekta servis biti potpuno dostupan svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji i neće se čekati naredna školska godina kako bi se povećao broj škola koje koriste “e-dnevnik”, nego će biti uvođene u projekat kada se za to steknu uslovi.

Treba istaći da “E-prosveta” ima pet servisa: e-dnevnik, e-lektira, virtuelni muzeji, informacioni sitem za analitiku učenja, nacionalna platfora za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih obrazovnih sadržaja.