Edukativno igralište u Božetićima

04. Jul 2017
Edukativno igralište u Božetićima

Humanitarna organizacija „Stvar srca“ iz Švajcarske poklonila je školi u Božetićima opremu i sprave za edukativno dečje igralište, koje je prvo ovog tipa na području novovaroške opštine.

Igralište koje je opremljeno na centralnom delu školskog dvorišta nesvakidašnji je primer terena za učenje i igru. Osmišljeno je kao riznica igre i znanja u prirodnom ambijentu, a primereno je dečjem uzrastu. Ova nesvakidašnja igraonica na otvorenom oplemenjena je i info-tablama koje će osnovcima i posetiocima omogućiti da saznaju nešto više o kulturno-istorijskim znamenitostima i specifičnostima ovog dela Starog Vlaha.

“Svi bismo trebali da znamo nešto više o svom poreklu i zavičaju. Da se njima ponosimo i čuvamo ih. Takve vrednosti bi trebalo da usađujemo mladim naraštajima. Upravo je to bila poruka i oko 70 umetnika iz dijaspore, uglavnom sa područja Švajcarske, koji su zahvaljujući svojim kreativnim rešenjima i talentu sjajno idejno osmislil ovo nesvakidašnje dečje igralište. Među njima su i „Bogorodični hor“, KUD „Sloga“ iz Ciriha i Trubački orkestar „Nikitović“, kaže Veselinka Topalović, predstavnica Udruženja „Stvar srca“.

Ova organizacija, inače, svoj višegodišnji rad bazira na dobrovoljnoj osnovi i humanitarnim aktivnostima, naročito onim usmerenim ka deci i mladima, a jedan od prioriteta je i povezivanje društva sa sličnim udruženjima, institucijama, ustanovama i pojedincima iz Srbije.

Na neobičnom poklonu, darodavcima se zahvalila direktorka škole Branka Zejak, koja je naglasila da su članovi ovog malog kolektiva svojim radom i zalaganjem uspeli da se nametnu donatorima i privuku pažnju humanitaraca.

“Zahvaljujući novom igralištu, naša škola postaće prepoznatljiva u novovaroškom kraju, a donacija je stigla na pravo mesto jer se ovde školuju deca sa sela koja dosada nisu imala ovako zanimljive sadržaje za igru i rekreaciju”, istakla je Zejak.

Prigodnoj svečanosti u Božetićima povodom otvaranja igrališta prisustvovali su i Zorica Vesović, direktorka Specijalne škole u Užicu, i Bogdan Filipović, psiholog u OŠ“Živko Ljujić“, koji su, inače, božetićku školu i preporučili donatorima. Podršku školi sa tridesetak đaka i zahvalnost darodavcima uputio je i Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Inače, Osnovna škola „Knezova Raškovića“ u Božetićima je počela sa radom 1988. godine i danas je to matična škola sa izdvojenim odeljenjem u Ljepojevićima. Ranije je se zvala „Dobrivoje Čkonjević“ i kroz svoj dugi istorijat školuje učenike od 1-8 razreda. Angažovani kadar škole se trudi da se učenici intelektualno, emocijalno, socijalno, moralno i fizički razviju u skladu sa svojim uzrastom, interesovanjima i potrebama.

Školska zgrada osnovne škole „Knezova Raškovića“ je savremene gradnje koja ima centralno grejanje, zbornicu i pomoćne prostorije kao i kabinete za svaki nastavni predmet. Ona je opremljena i savremenom digitalnom opremom, digitalnim kabinetom, internetom, malom fiskulturnom salom i prostranim terenima za odbojku, košarku i fudbal.