Deca opominju da čuvamo vode

iconEkologija

March 22, 2017

Simbolično na Svetski dan voda koji se obeležava 22. marta, u Užicu su uručene nagrade za likovne i literarne radove učenika osnovih škola na temu „Voda je život“. Drugo mesto za likovni rad pripalo je Anđeliji Jovančićević, učenici prvog razreda Osnovne škole „Dušan Jerković“, dok je kao najbolji literarni rad ocenjen sastav Jelisavete Crnić, učenice osmog razreda Prve osnovne škole Kralj Petar Drugi. Cilj prvog konkursa koje je raspisalo JKP „Vodovod“ je podstaći decu da čuvaju vode u okruženju.

Drugoplasirana u kategoriji likovnih radova, Anđelija Jovančićević, kaže da je uočila koliko je Đetinja zagađena, što je i prikazala na crtežu za koji je nagrađena. Svesna je značaja koji voda ima na sve nas. Tvrdi da do sada nikoga nije zatekla na licu mesta kako direktno prlja Đetinju, ali prvom prilikom kada nekoga vidi opomenuće ga zbog toga, uverava nas ona.

Za Jelisavetu Crnić, voda je nešto najznačajnije i sva prirodna bogatstva su nastala i održavaju se upravo zahvaljujući vodi, navodi pobednica literarnog konkursa. Ova učenica osmog razreda uočava zagađenost svuda oko nas i kaže da moramo mnogo više da učinimo da se situacija promeni.

Osnovci su i nama starijima  kroz likovne i literarne radove  poslali poruku da je vreme da shvatimo koliko nam je okolina zagađena i da je poslednji momenat da ljudi kao ključni deo prirode, počnemo odgovornije da se ponašamo, istakao je Duško Ljujić, direktor JKP „Vodovod“, dodajući da je na konkurs pristigao veliki broj radova.

Inače, komisija u sastavu Sofija Bunardžić i Filip Baralić kao najbolje likovne radove ocenila je crteže Marte Gavrilovć, Anđelije Jovančićević i Teodore Karajičić.

Od 11 literarnih radova najbolji su sastavi Jelisavete Crnić, Milice Čukanović i Sofije Lukić, što su potvrdili članovi komisije Danijeal Ilić- Mićović i Darko Ranković.

Treba istaći da se 22. mart zvanično od 1993. godine obeležava kao Svetski dan voda na osnovu usvojene rezolucije UN-a, koje žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Ovogodišnja tema posvećena je otpadnim vodama koje predstavljaju jedan od najvećih ekoloških problema, a Srbija u ovoj oblasti daleko kaska za razvijenim zemljama. Zbog velikog broja septičkih jama i činjenice da je samo 56 odsto stanovništva priključeno na sistem javne kanalizacije naša zemlja se nalazi na dnu lestvice evropskih zemalja u pogledu komunalne infrastrukture.

Usled nerazvijene infrastrukture kod nas se tretira svega 10 procenata otpadnih voda, zbog čega nas u godinama pred nama, očekuje naporan rad na ispunjenju obaveza iz Poglavlja 27. U Srbiji trenutno postoji 55 postojenja za prečišćavanje otpadnih voda, od kojih je svega nekoliko po standardima, a u narednih 20 godina moraće da se izgradi 350 postrojenja za ovu namenu.