Eksploatacija prirodnih resursa ozbiljan ekološki problem

09. Novembar 2017
Eksploatacija prirodnih resursa ozbiljan ekološki problem

„Održivo upravljanje vodama i šumama u zapadnoj Srbiji“, naziv je okruglog stola koji je održan u Arilju. „Podrinjski antikorupcijski tim“ iz Loznice i Ekološko udruženje „Bog čuva Rzav“, predstavili su rezultate istraživanja koje su sproveli na temu upravljanja vodnim i šumskim resursima kao i inspekcijskim nadzorom u zapadnoj Srbiji.

Arilje Natasa Tambura

Eksploatacija prirodnih resursa jedan je od ekoloških problema sa kojima se suočava Srbija. Podizanje građanske svesti i međusektorske saradnje jedan je od prioriteta za rešavanje situacije u ovoj oblasti i dostupnost javnosti.

11 vodnih dozvola koje su izdate u periodu od 2010-2016. godine za eksploataciju peska i šljunka na području opštine Loznica nisu u potpunosti ispoštovane, istakao je Miroslav Mijatović, predsednik Podrinjskog antikorupcijskog tima, jer su tokom istraživanja došli do podataka da je ostvaren gubitak za republički budžet u iznosu od 36 miliona evra.

Mijatović je istakao činjenicu da će Srbiji po poslednjim podacima Srbiji trebati 15 milijardi evra za usklađivanje propisa u oblasti zaštite životne sredine sa evropskim zakonodavstvom. Zato navodi da moramo imati nulti stepen tolerancije na korupciju  u zaštiti životne sredine.

 

 

U opštini Arilje koja se nalazi u slivu reka Rzav i Moravica istraživanjem je utvrđeno da je eksploatacija peska i šljunka prisutna bez obzira što ne postoji ni jedna izdata vodna dozvola.

Problem eksploatacije reka kao prirodnog dobra evidentan je i u Priboju gde je na Limu započeta gradnja privatne hidroelektrane na svega kilometar i po od uže gradskog jezgra . Učestvujući na javnim tribinama još 2012, godine, građani su se suptotstavili izgradnji hidroelektrane dok je bila pod opštinskom ingerencijom. U međuvremenu povećanjem visine brane, investitor je nadležnost prebacio na republički nivo. Ako građani ne uspeju da se izbore dobićemo u urbanizovanom delu u neposrednoj blizini vrtića visoku hidroelektranu, revoltiran je Saša Bjelić, predstavnik nevladinog sektora iz Priboja.

Arilje pero na slici

Na tribini su učestvovali predstavnici FORCE iz Požege koji u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu realizuju aktivnosti nedavno formirane inicijative Eco Net u koju je uključeno još pet organizacija iz Srbije. Iako mala kroz opštinu Požega prolazi čak pet reka, što predstavlja izuzetno ozbiljan resurs za ozbiljno bavljenje vodama na tom području, smatra Miroslav Tamburić.

RRA Zlatibor podrška za projekte iz oblasti zaštite životne sredine lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama zbog prirodnim resursa kojima čitav okrug raspolaže i njihove ograničenosti, zbog čega se o mora voditi računa, upozorava Miloš Radojević iz RRA Zlatibor. To potkrepljuje činjenicama da je Zlatiborski okrug vodeći u Srbiji po broju turista i da je na ovom području rasprostanjena poljopriredna proizvodnja, moramo voditi računa čime raspolažemo i kao se ophodimo prema tim adutima.

Treba istaći da je okrugli sto jedna od aktivnosti u okviru projekta „Prirodni resursi i koruptivne prakse”, koji “Podrinjski antikorupcijski tim” iz Loznice i Ekološko udruženje “Rzav- God Save Rzav” iz Arilja, realizuju u u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji”, uz podršku Švedske.