Elektronsko zakazivanje za upis i testiranje prvaka

Autor: Tanjug.rs/rts.rs
29. Maj 2020
Elektronsko zakazivanje za upis i testiranje prvaka

Na portalu e-Uprava  je omogućena usluga elektonskog zakazivanja termina za upis i testiranje budućih učenika prvog razreda, koja će biti dostupna do 10. jula. Preko aplikacije će se izvršiti upis učenika u školu, kao i povlačenje neophodnih dokumenata iz matične knjige rođenih, evidencije prebivališta i iz IZIS-a o obavljenom lekarskom pregledu.

Izuzetno, ako je lekarski pregled obavljen pre 16. marta ili ako je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara, roditelj dostavlja školi lekarsko uverenje.

Upis učenika u prvi razred osnovne škole, u skladu sa zakazanim terminima, obavlja se od 1. juna do 20. jula.

Nakon upisa, istog dana u zakazanom terminu psiholog, odnosno pedagog škole testiraće učenika.

Ukoliko slučajno željena škola nije objavila termine ili su svi termini popunjeni potrebno je da ih građani kontaktiraju telefonom.

“Uvođenje eUpisa zahtevalo je povezivanje 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka 4 ministarstva, odnosno povezivanje oko 30 različitih informacionih sistema. Uvođenjem ove usluge još jednom pokazujemo kako je javna uprava uspešan servis svojih građana, kako građanima štedimo vreme, školama olakšavamo rad i unapređujemo transparentnost procesa upisivanja prvaka”, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Treba dodati da je na Portalu eUprave, roditeljima na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350-557, dok su operateri dostupni radnim danima od 7, 30 do 15,30.