Energetski efikasna rasveta u Priboju

Autor: e2.rs
16. Jun 2020
Energetski efikasna rasveta u Priboju

Ulična LED rasveta postavlja se u Opštini Priboj projektom javno-privatnog partnerstva. Korisnici će ubuduće imati kvalitetno i energetski efikasno osvetljenje umesto dosadašnjeg konvencionalnog. Garantovana godišnja ušteda biće minimalno oko 10.500,00 evra, što je za period od 15 godina, koliko traje period garantovanja ovog ugovora najmanje oko 156.600,00 evra.

Uvođenje novog javnog osvetljenja omogućavaju privatni partneri Petrol doo Beograd i Smart Energy Investment sa podizvođačem Elektromontaža doo iz Kraljeva. Osnova svakog projekta javno-privatnog partnerstva je da privatni partneri samostalno finansiraju implementaciju projekta 100% što je za budžet svake opštine ili grada od izuzetnog značaja i da se prihodi generišu jedino iz ostvarene uštede.

,,Ovim projektom pratimo svetske trendove u odnosu na najnovije tehnologije osvetljenja bez trošenja iz budžeta i dodatnog zaduživanja opštine. S druge strane, ovo je podrška lokalnoj ekonomiji, ali se ne sme zaboraviti ni ušteda električne energije, a samim tim i smanjenje budžetskih troškova, kao i stvaranje prostora za prenamenu ušteđenog novca. Još jedan segment je pozitivan doprinos očuvanju životne sredine kroz značajno smanjenje emisije štetnih gasova, kao i smanjenja svetlosnog zagađenja, ističe Boris Mrdović Predsednik Skupštine opštine Priboj.

Biće ugrađeno oko 2.000 najsavremenijih svetiljki sa sistemima za uključivanje i isključivanje, a očekivani vek trajanja novih Minel Schreder LED svetiljki je 25 godina, što je 10 godina više od trajanja ugovora.

Nova tehnologija je donela revoluciju u industriji osvetljenja, a LED svetiljke su pouzdanije rešenje za osvetljenje javnih površina, ali i drugih prostora.