Evropska nedelja mobilnosti u Užicu se obeležava nizom aktivnosti

Autor: uzice.rs
17. Septembar 2023
Evropska nedelja mobilnosti u Užicu se obeležava nizom aktivnosti

Svake godine od 16. do 22. septembra više od tri hiljade gradova Evrope pridružuje se manifestaciji Evropska nedelja mobilnosti, čiji je cilj favorizovanje nemotorizovanih vidova prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj, koji koristi fosilna goriva. Užice je treću godinu zaredom učesnik ove manifestacije.

Kako je istakao najavljujući aktivnosti koje će biti realizovane, Slobodan Šiljković član Gradskog veća, biće to prilika da se tokom sedam dana promovišu šetnja, biciklizam i aktivnosti na otvorenom sa ciljem unapređenja životne sredine.

U ponedeljak 18. septembra na Trgu partizana o pešačkim stazama, aktivnom odmoru i električnim turističkim vozićima govoriće Danijela Đorđević Arsić direktorka Turističke organizacije Užice. Narednog dana tokom gostovanja na lokalnoj televiziji govriće se o problemima parkiranja ali i pozitnivnim stranama upotrebe u gradskom javnom prevozu ekoloških vozila. Evropskoj nedelji mobilnosti pridružuje se i Crveni krst Užice čiji će volonteri, zajedno sa učenicima i nastavnicima Saobraćajne škole promovisati projekat poligona koji će biti izgrađen tokom sledeće godine.

“Aktivnostima se u četvrtak 21. septembra pridružuje i Predškolska ustanova Užice šetnjom dece iz užičkih vrtića i tog dana najvićemo i jednu novu manifestaciju, a u pitanju je Užički festival hodanja, koji će se održati 1. oktobra. Evropsku nedelju mobilnosti tradicionalno završavamo dolaskom na posao peške, predstavnika gradskog rukovodstva, čime želimo da budemo dobar primer svim sugrađanima”.

Uz poziv sugrađanima da se uključe u sve pomenute aktivnosti Šiljković podseća da o unapređenju kvaliteta životne sredine treba misliti svakog a ne samo ovih sedam dana. To je, kako ističe, nešto na čemu će se i drugim aktivnostima i merama raditi i u narednom periodu.

Naslovna fotografija preuzeta sa www.uzice.rs

Fotografije u tekstu—www.uzickarepublikapress.rs