Evropska sredstva za repliku neolitskog naselja u Staparskoj banji

03. Januar 2019
Evropska sredstva za repliku neolitskog naselja u Staparskoj banji

Užice i Tuzla su dobili oko 600 hiljada evra od Delegacije Evropske Unije u Srbiji za sprovođenje projekta „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim područjima od posebnog značaja –NEOLIFE“. Projekat će se finansirati iz Programa prekogranične saradnje Srbija – BiH i planirano je da traje 18 meseci.

Ovim projektom pored izgradnje replike neolitskog naselja koja uključuje sojenice, zemunice, neolitske peći, neolitsku kuhinju i radioničarski prostor nabaviće se i oprema za stalnu muzejsku postavku i uspostaviće se održiv sistem funkcionisanja naselja.

”Uspeli smo da obezbedimo zaista veliki iznos sredstava za razvoj lokacije Staparska banja. Evropska Unija je prepoznala ovaj projekat i podržala izgradnju replike neolitskog naselja ”Staparska gradina” na lokalitetu Staparska banja. Realizacijom ovog projekta otvara se potpuno nova dimenzija celog tog poteza jer dobijamo sadržaj od nacionalnog značaja” , istakao je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

Inače, Staparska gradina je arheološko nalazište koje se nalazi se iznad klanca reke Đetinje, u ataru sela Stapari, na 11 kilometara zapadno od Užica.

Naselјe u Staparima lokalizovano je na gradinskom uzvišenju sa nadmorskom visinom od 666 metara, neposredno iznad tunela i stare železničke pruge uskog koloseka, koja je Užice povezivala sa Sarajevom.

Obimna istraživanja sa više blok sondi, izvršena u periodu između 1956. i 1958. godine, pokazala su da se radi o naselјu dubokih i dobro sačuvanih slojeva i spada u jedno od najznačajnijih gradinskih naselјa u zapadnoj Srbiji.

Naselje u Staparima najverovatnije je nastalo u punom razvoju neolitske epohe i egzistiralo sve do bronzanog doba. Eksponati nađeni na ovom lokalitetu nalaze se u Narodnom muzeju u Užicu.